Deel dit artikel
-

Nederlanders geven 53 miljoen uit aan video on demand

Nederlandse consumenten geven dit jaar 53 miljoen euro uit voor het huren en kopen van online films en series. Volgend jaar wordt het omslagpunt bereikt waarbij consumenten meer uitgeven aan video on demand versus DVD en BluRay.

Dat blijkt uit onderzoeksgegevens die Maikel Verhaaren van marktonderzoeker GfK gisteren presenteerde tijdens een Immovatorbijeenkomst.

Verhaaren stelt dat er volgend jaar een omslagpunt wordt bereikt ten gunste van digitale distributie van video. “Je ziet dat er een vliegwieleffect in werking treedt. Door het wegvallen van de landsgrenzen”, voor distributeurs “komt er sneller meer content beschikbaar.” De consument ziet dat bijvoorbeeld in de online videotheken bij kabel- en telecombedrijven.

Er komen ook steeds meer apparaten waarmee consumenten video on demand kunnen kijken.

Naar verwachting worden er in heel 2011 1,8 miljoen apparaten verkocht met een internetverbinding. Daarbij gaat het om BluRayspeler, televisies en gameconsoles. Daarnaast worden er dit jaar 4,2 miljoen smartphones verkocht. Die zijn op hun beurt ook in staat om betaalde, professioneel geproduceerde films af te spelen. Dat brengt het totaal alleen dit jaar al op 6 miljoen nieuwe verkochte dragers waar de mediabranche zich op kan richten.

“We hebben onderzocht hoeveel mensen minimaal een keer per week video on demand kijken. Voor Web TV is dat 4,9 procent. Op mobieltjes is dat 2,5 procent en op de pc is dat 2,9 procent.”

In 2012 wordt nog een omslagpunt bereikt. Dan worden er meer transacties met video on demand gedaan voor digitale dragers dan fysieke dragers, zoals DVD.

Het merendeel van de 53 miljoen euro omzet in dit mediasegment gaat nu nog naar de kabelbedrijven. Verhaaren vermoedt dat zijn marktaandeel gaan inleveren ten gunste van nieuwe partijen bedrijven. Daarbij gaat het om partijen als Pathé, Videoland, Apple (dat sinds kort films verhuurt via iTunes Nederland) en Google. Die noemde hij echter niet specifiek, maar de trend is zichtbaar dat ook partijen als Amazon en zelfs supermarkten (Tesco) digitale videotheken openen.

Foto: Sarah Reido (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond