Deel dit artikel
-

Nederlander koopt 30% meer bij buitenlandse webshops

Europese webwinkels hebben in het derde kwartaal van 2020 dertig procent meer omzet gerealiseerd bij Nederlandse consumenten. Het CBS spreekt van een trend, geen toevalligheid vanwege het coronavirus.

De omzet van buitenlandse webwinkels steeg afgelopen zomer tot 605 miljoen euro. Enkel in het kwartaal ervoor lag dat niveau nog hoger, op 696 miljoen euro. “In vijf jaar tijd zijn de bestedingen van Nederlandse consumenten aan Europese webwinkels bijna verdrievoudigd”, aldus het statistiekbureau.

Er is duidelijk sprake van een opwaartse trend, maar van groeiversnelling is geen sprake. De lineaire lijn wordt geen hockeystick.

De aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels vormen een relatief klein deel van de consumptieve bestedingen. In 2018 ging het om nog geen 2 procent van de totale Nederlandse detailhandelsomzet. De totaalomzet van de detailhandel in Nederland was in het derde kwartaal van 2020 6,4 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2019.

Het is maar de vraag of consumenten überhaupt weten dat ze bij buitenlandse webwinkels shoppen. Veel van de betreffende winkels zijn hier actief met vertaalde sites, lokale betaalmethodes en Nederlandse sprekende klantenservice.

Het CBS meldt niet hoeveel omzet Nederlandse webwinkels in andere Europese landen doen.

Foto: The Freelens (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

John Eeves

Slechte ontwikkeling, dit levert ons allemaal niets op, geld vloeit weg naar het buitenland waardoor ons land minder belastinginkomsten.

bert

John, hangt natuurlijk helemaal af hoe en wat. Ik denk dat bol.com minder bijdraagt aan economie en belasting dan Duitse zelfstandige webshop. Vooral de Ali’s zouden reële vrachtkosten moeten betalen, was een van weinige positieve dingen van trump om internationale postwet aan te vallen. Ik kocht veel van kleine shops uit VK, die gek genoeg veel scherpere prijzen hebben dan Duitsland. Maar nu dus boven 22 inklaringskosten…. Estland is nieuwe favoriet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond