Deel dit artikel
-

Nederlandse delegatie High Tech Connections krijgt innovatie-peptalk

De Nederlandse handelsmissie High Tech Connections die nu in Silicon Valley plaatsvindt lijkt succesvol. Er werd gehoopt op honderdtachtig deelnemers. Er zitten echter tweehonderd Nederlanders en vierhonderd Amerikanen in de zaal.

Vooral de deelname van de Amerikanen is bemoedigend voor het initiatief van staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) en de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Clifford Sobel. De missie van High Tech Connections is het helpen van Amerikaanse en Nederlandse bedrijven, universiteiten en insituten deel te nemen aan high-tech om daarmee kansen voor nieuwe markten te creëren en technologie uit te wisselen.

In anderhalve dag komen een aantal kopstukken uit de Nederlandse en Amerikaanse it-industrie (onder anderen John Chambers, Gerard Kleisterlee en Carly Fiorina) aan het woord die uitleggen waarom Nederland een aantrekkelijke markt is voor Amerikaanse bedrijven en wat Nederlanse bedrijven op de Amerikaanse markt kunnen betekenen.

De leiding van de conferentie is in handen van Tom McGuire, vice president of communications van Asml. Ook de burgemeester van San José, Ron Gonzalez, kwam de aanwezigen welkom heten. Hij benadrukte dat Nederland het negende grootste exportland is voor de Verenigde Staten en dat het de vierde grootste buitenlandse investeerder in de VS is.

Innovatie is opstap naar toekomst
De teneur die op te maken valt uit de presentaties is dat innovatie de opstap naar de toekomst is. Premier Balkenende benadrukte dat in zijn, via video-conference, toespraak. Innovatie bevordert de productiviteit en daarmee de levensstandaard, aldus John Chambers. "Bij een productiviteitsgroei van 3 procent, verdubbelt de levensstandaard iedere 24 jaar", zei Chambers. "Als die groei 5 procent is, dan doet die verdubbeling zich zelfs om de 14 jaar voor." Het vertrouwen in verbetering van de markt, ontleent hij aan het feit dat overheden en het bedrijfsleven beginnen in te zien dat de productiviteit moet stijgen. "We moeten de levensstandaard niet alleen voor onszelf willen verhogen, maar ook voor onze kinderen en de kinderen van onze kinderen." Hij liet ook weten licht aan het einde van de tunnel te zien voor wat betreft de economische omstandigheden in de it-industrie. De verbetering is volgens Chambers het eerst zichtbaar bij het mkb, vervolgens zullen de afzonderlijke industrieën opleven en tot slot de banen.

Staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken benadrukte de gelijkheid tussen Californie en Nederland. "Beide gebieden zijn 'open-minded', hebben een open economie en door onze krachten te bundelen kunnen we de mogelijkheden ten volle benutten." Nederland kan voor Amerikaanse ondernemingen aantrekkelijk zijn, door de haven van Rotterdam, het vliegveld van Amsterdam en het feit dat Amsterdam de grootste internethub van Europa is. Wij zijn dé 'gateway' naar Europa, aldus Van Gennip.

De Amerikaanse staatssecretaris van handel, Philip Bond, introduceerde het nieuwe begrip 'collapotition', een samentrekking tussen 'collaboration' en 'competition'. Volgens hem zal innovatie gebaseerd op samenwerking tot meer concurrentie leiden. Het resultaat is dat ondernemingen innovatiever en competitiever worden en dat de goede tijden weer aanbreken, aldus Bond. Ook hij ziet het licht aan het einde van de tunnel: "De it-industrie in de Verenigde Staten groeit nu twee keer zo snel als de algehele economie."

Voordat de it-industrie de tunnel achter zich kan laten, zijn we waarschijnlijk alweer een tijd verder. Hoewel de deelnemers en sprekers op de High Tech Connections goede hoop en grote verwachtingen hebben, zagen we in Palo Alto, op weg van het vliegveld naar het hotel, het merendeel van de gebouwen in het ooit zo dichtbevolkte it-hart nog steeds leeg en te huur staan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond