Deel dit artikel
-

Nederlandse internet-apothekers beperkt in groei

In Amerika zijn online apothekers immens populair. Eergisteren leverde de beursgang van Drugstore een bedrag op van 90 miljoen dollar op bij een verkoop van 12 procent van de aandelen. Waarde van het bedrijf wordt geschat op ruim 750 miljoen dollar. De Nederlandse verkoop van farmaceutische producten via Internet wordt echter bemoeilijkt door enkele restricties.

Tientallen Nederlandse apothekers hebben een eigen site. Bij veel van de sites, zoals http://www.apoteek.nl , kunnen ook producten worden gekocht. Maar het assortiment is beperkt tot anticonceptiemiddelen, waaronder de pil, en verbandtrommels voor op reis. Op recept medicijnen verstrekken doen Nederlandse apothekers alleen binnen hun vestigingsplaats, dit in tegenstelling tot Amerika waar landelijk wordt gedistribueerd. Farmaceutica zijn daar sowieso veel eenvoudiger verkrijgbaar. Niet voor niets wordt daar voor medicijnen ook consumentenreclame gemaakt.

Wat de Nederlandse sites veelal wel doen, is medisch advies en informatie over geneesmiddelen verstrekken. Bij voornoemde site Apoteek.nl (de naam met de correcte spelling was al vergeven aan een overkoepelende organisatie) kunnen patiënten in het medisch repertorium uitgebreide beschrijvingen opzoeken van de medicijnen die ze gebruiken. Verder wordt advies gegeven over diverse veelvoorkomende ziekten en aandoeningen. Voor specifieke medische kwesties kunnen patiënten vragen stellen via e-mail.

Doordat in Nederland medicijnen online niet landelijke worden verstrekt, ontbreekt een grootschalige supermarktachtige webwinkel, zoals in Amerika – waar trouwens ook offline de medicijnen in megastores verkrijgbaar zijn. In Nederland is het medicijngebruik aan veel meer restricties gebonden. Daar komt bij dat apothekers onder politieke druk staan. Daarom kunnen ze online niet slechts als leveranciers optreden. Ze zouden daarmee hun – naar eigen zeggen – voor de kwaliteit van de gezondheidszorg onmisbare positie ondermijnen.

Bron: News.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond