Deel dit artikel
-

Nederlandse mobiele markt krimpt

Mobiele operators in Nederland hebben hun gezamenlijke omzet met 5,4 procent zien dalen in de eerste maanden van het jaar. De krimp is twee keer groter dan een jaar geleden.

Dat komt overwegend door de lagere opbrengsten uit telefonie, maar marktonderzoeker Telecompaper meldt ook dat voor het eerst de zogeheten non-voice-opbrengsten afnamen. Dat zijn sms en mobiel internet. Die daling komt vooral doordat er minder sms wordt gestuurd. De stijging van mobiel internet compenseert dat niet.

De mobiele telecomaanbieders boekten een gezamenlijke omzet van 1,37 miljard euro, een daling van 5,4 procent. Telecompaper rekent voor dat over heel 2013 de krimp tussen de drie en vier procent zal bedragen, tot 5,6 miljard euro.

Voor de komende jaren is het vooruitzicht ook kil. De grootste krimpperiode lijkt voorbij, maar de onderzoeker denkt dat tot 2017 een omzetdaling van tussen de een en twee procent realitische is.

Die aanhoudende krimp is het gevolg van enerzijds de slechte economie, maar ook de dienstenconcurrentie van internetbedrijven en WiFi als datadrager worden expliciet benoemd.

Foto: artbyveda (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond