Deel dit artikel
-

Nederlandse startup begint Amerikaans persbureau

BNO News, voorheen een nieuwsaggregator, gaat de strijd aan met het Amerikaanse persbureau AP. Het bedrijf van de Nederlandse Michael van Poppel lanceert een nieuwsdienst voor de markt in de Verenigde Staten.

Het bedrijf van Poppel verspreidde in de begintijd het nieuws van andere bronnen via internet. Later deed hij dit via Twitter-account @BreakingNews. De eerste klant van zijn nieuwe nieuwsdienst, MSNBC, heeft ook meteen dit account overgenomen, met de bijbehorende anderhalf miljoen volgers. Hoeveel hiervoor is betaald, dat wil Poppel niet kwijt. "Het is veel geld en het grootste deel daarvan wordt in de nieuwsdienst geïnvesteerd."

Via een mobiele applicatie verstuurde Poppels bedrijf de headlines. Gratis is deze dienst niet. Voor deze pushapplicatie wordt een maandelijks bedrag gevraagd. "We verstuurden kleine berichten, maar we hadden veel meer informatie. Daarom bieden we deze nieuwe dienst nu aan aan mediabedrijven. We worden meer een persbureau dan een nieuwsaggregator", aldus Poppel.

De nieuwsdienst richt zich op de Amerikaanse markt. Poppel: "Daar is de nieuwsindustrie veel groter. We werken in eerste instantie vanuit Nederland, maar willen over een paar jaar die kant op verhuizen." In dat land moet BNO het opnemen tegen AP. "Zij hebben daar verder niet echt concurrentie als persbureau. Tijdens de gesprekken met MSNBC kwam ook naar voren dat zij het verontrustend vinden dat AP zoveel macht heeft."

Er zijn gesprekken gaande met andere media die de dienst eventueel willen afnemen. "Later deze week komt er een tweede, kleinere klant bij. Ook zijn we in gesprek met een van de andere grootste nieuwsbedrijven ter wereld en een paar televisiezenders."

Poppel, die het bedrijf ooit begon in zijn vrije tijd, had zeker niet verwacht dat het ‘zo zou lopen’. Vlak na de start van BNO in 2007 wist de toen 19-jarige Poppel een video te bemachtigen van een verklaring van Osama Bin Laden. Hij verkocht deze vervolgens door aan Reuters.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond