Deel dit artikel
-

Nederlandse startup brengt telecomrevolutie in Amerika

Bedacht voor een Nederlander, uitgevoerd in New York. Het nieuwe bedrijf Karma van Robert Gaal staat op het punt een innovatie op de Amerikaanse markt te brengen. De introductie verliep wel wat hobbelig.

Eind vorige week gaf het bedrijf Karma de eerste specificaties van zijn komende product. De ondernemers hopen een revolutie te bewerkstelligen in Amerika.

In de snelkookpan voor ondernemers TechStars NY werd een kastje gebouwd dat mobiel signaal van Clearwire uit de lucht plukt om omvormt tot WiFi. Tablets en smartphones hebben zo altijd een 4G-signaal beschikbaar. Het concept lijkt op dat van Droam, met het verschil dat Karma de seinkastjes niet verhuurt maar verkoopt. Een Karmahotspot kost zeventig dollar en heeft een maandabonnement van veertien dollar voor een gigabyte mobiel dataverkeer.

De nog jonge onderneming struikelde eind vorige week toen het namen van beoogde partners noemde, zonder dat die hun officiële goedkeuring daarvoor hadden geven. Met een publieke knieval hoopt het bedrijf de schade beperkt te houden.

Karma draait op het 4G-datanetwerk van Clearwire, dat actief is in tachtig grote Amerikaanse steden. Gaal hoopt tegen het einde van dit jaar de eerste publieke proeven te doen in New York City. Zodra de techniek en operationele processen zijn verfijnd, kan worden opgeschaald.

Technologieuitgave The Verge noemt namen van de investeerders die ongeveer een miljoen dollar bij elkaar brachten: Werner Vogels, Kal Vepuri, Chang Ng, Jerry Neumann, David Tisch, David Cohen, BOLDstart Ventures, 500 Startups en Collaborative Fund.

De hardwarepartner van Karma is OMD.

Clearwire was het eerste Wimax-netwerk in Amerika. Het bouwde zijn netwerk op met geld van Intel en Google. Google verkocht zijn aandelen begin dit jaar, Intel en Sprint Nextel vorige maand. De Amerikaanse investeerder Crest stapte in. Clearwire overweegt over te stappen van Wimax, dat niet gangbaar werd op de consumentenmarkt, naar een algemenere technologie in het LTE-spectrum.

Deel dit bericht

4 Reacties

Arjan

Interessant deel ontbreekt:

Uber CEO Travis Kalanick made (the lying) clear in a tweet yesterday, saying Gaal “lied on stage at Tech Stars demo day in order to get funding.”

Pim Bilderbeek

Yota deed dit in Rusland al in 2009 op haar eigen WiMAX netwerk:

http://www.gadgetfolder.com/yota-egg-wimax-egg-in-russia.html

Jan Pruimboom

Een telecomrevolutie met een vergelijkbaar concept als droam alleen koop je het kastje in plaats van te huren.

Lang leve de revolutie.

Louise Verschuren

Jongens, wat een zure reacties. Robert, fantastisch initiatief. En blijkbaar denken je investeerders er ook zo over, anders haal je geen 1 mln op in deze fase!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond