Deel dit artikel
-

Netto kwartaalwinst Google: 9,2 miljard dollar, belasting: 9 procent

Het moederbedrijf van Google rapporteert een stijging in de nettowinst van 37 procent tot 9,2 miljard dollar. Het effectieve belastingpercentage dat de Amerikanen betalen ligt de helft lager dan vorig jaar: negen procent. Mobile search en cloudbusiness zijn de drijvers achter de omzetgroei.

Zojuist publiceerde Alphabet de financiële cijfers over het derde kwartaal (PDF). Ook dit kwartaal noteert het technologiebedrijf een omzetgroei van dubbele cijfers: met 21 procent naar 33,7 miljard dollar. Daarvan gaat 6,6 miljard terug naar uitgevers en andere partners voor het aanbrengen van zoek- en klikverkeer.

Nog steeds realiseert Google het grootste deel van de verkopen met de handel in advertenties. Was dat voorheen op desktops en laptops, tegenwoordig zijn mobiele zoekopdrachten bij Search, Shopping en Maps verantwoordelijk voor de groei van Googles handel. CFO Ruth Porat splitst die getallen niet uit. Ze spreekt ook over ‘andere producten die dagelijks een miljoen mensen bereiken’.

Een van die producten is van groot strategisch belang voor Google. Het investeerde afgelopen drie jaar dertig miljard in deze nieuwe, opkomende handel. Dat is de cloudbusiness. Start-ups, MKB’ers en corporates kunnen delen van hun IT-architectuur naar Google uitbesteden. Diane Green (foto) wil hier de nieuwe miljardenbusiness van maken en lijkt aardig onderweg.

Haar afdeling valt in de kwartaalrapportage onder ‘Other Revenues’. Die tak groeide ten opzichte van vorig jaar met 37 procent tot 4,6 miljard dollar. Die groeit anderhalf keer sneller dan de core business en is nu goed voor veertien procent van de concernomzet.

De post kapitaalinvesteringen groeide in dit kwartaal met twee miljard dollar tot 5,6 miljard. Daaronder vallen zaken als gebouwen en glasvezelnetwerken (voor eigen en publiek gebruik) maar ook de investeringen in datacentra.

Vannacht geeft de leiding van Alphabet een telefonische toelichting op de cijfers aan de financiële markt.

De eerste reactie van beleggers op de kwartaalcijfers is negatief. Het aandeel noteert in de handel nabeurs ruim vier procent lager. De markt had gerekend op hogere verkoopcijfers en ziet een dalende trend in de operationele winstmarge.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond