Deel dit artikel
-

Newconomy draait winst van 8 miljoen euro

Newconomy presenteert goede halfjaarcijfers. Het netwerk maakte een winst van 8,2 miljoen euro, bij een omzet van 626.000 euro. Weliswaar bestaat er een operationeel verlies van 5,4 miljoen euro, maar daar staat een herwaardering van 13,1 miljoen euro tegenover. Beleggers toonden gisteren al vertrouwen in de uitslagen, toen steeg het aandeel ruim tien procent. Vandaag zakte het echter weer weg.

Internationalisering is het woord voor het komende halfjaar. Met name de opening van kantoren voor de partnerbedrijven in het buitenland staat op de verlanglijst. Ook zijn er nog gesprekken gaande met Scaramea over een samengang van Wish en NokNok.

Het saldo van de herwaarderingen bestaat uit een positieve herwaardering van vijf partnerbedrijven voor een totaal van15,7 miljoen euro en geheel of gedeeltelijke afwaardering van drie partnerbedrijven voor een totaal van1,6 miljoen euro. Tevens is de in 1999 opgenomen positieve herwaardering van Wish ter waarde van 1,0 miljoen euro in het eerste halfjaar gecorrigeerd als negatieve herwaardering, aangezien Wish vanaf 24 februari 2000 (moment van verkrijging meerderheidsbelang) op basis van nettovermogenswaarde wordt gewaardeerd. De provider was overigens bijna geheel verantwoordelijk voor de omzet van ruim zes ton.

De beursgang in april leverde een netto bedrag op van 66,9 miljoen euro. De kosten van de volledige overname van Wish, nog 18 miljoen euro voor 43,5 procent van de aandelen, wordt deels gefinancierd met het uitzetten van nieuwe aandelen, volgende week dinsdag. In totaal investeerde het netwerk voor 52 miljoen euro in haar partners. Dit geld komt uit de beursgang.

In het eerste kwartaal werd een belang verkregen in Pango Systems, Em@ilco International, NetlinQ, Tryllian, OOIP Syndication, Sapenda, Virtual Industries, Yooz.com, MeyerMonitor, IPOtentials en PuntEDU. Tevens werd het belang in WISH en AdValue uitgebreid.
In het tweede kwartaal werd een belang genomen in RealMapping, WineSmart, Urbanbite en Pharmaplaza. Tevens werd het belang in Yooz.com, SmartHaven en Macropolis uitgebreid.

Deel dit bericht

8 Reacties

Henk

Ik vind dat de Emerce-redacteur zich wel heel makkelijk voor het Newconomy karretje laat spannen. Een kritische kijk van het vakblad lijkt me in deze business wel op zijn plaats. Volgens de schoolboeken Economie, of het nu de "oude" of de "nieuwe" is, maak je pas winst als je het gerealiseerd hebt (omzet-kosten=winst). Als de redacteur het "winst op papier" had genoemd dan had hij/zij het in het juiste perspectief geplaatst.

Olfertjan

Ik vind de titel van het artikel zeer twijfelachtig en sluit me geheel aan bij de eerdere reactie van Henk. Emerce zou toch iets kritischer moeten zijn ook al is Newconomy een vaste sponsor van de site.

Ruud de Bruyn

Het artikel had inderdaad wel iets kritischer gemogen. Maar ja, een relatie met een prominente adverteerder moet je ook niet al te zeer verstoren…

Rob Roelofs

Naschrift Rob Roelofs, Emerce:Bovenstaand bericht betreft slechts een vermelding van de halfjaarcijfers van Newconomy. Er is geen enkele intentie om het bedrijf beter of slechter af te schilderen, er staat slechts een weergave van de feiten. De titel lijkt me in dat opzicht dan ook neutraal.En voor de goede orde: Er bestaat geen enkel verband tussen redactionele artikelen over Newconomy en hun advertenties op de Emerce-site. Met vriendelijke groet,Rob Roelofs, Emerce

Jeroen Nas

Om eerlijk te zijn begrijp ik de opwinding over de waarderingsmethode van Newconomy niet zo. Schampere taal over 'papieren winst' is mijns inziens niet terecht bij een bedrijf dat inderdaad papieren winst maakt, maar alleen omdat dat hun core business is. Zo gaat dat bij investeringsbedrijven als Newconomy. Bij realisatie van de winst kun je inderdaad pas spreken van feiten over de werkelijke winst, maar als Newconomy deze 'ouderwetse' boekhoudkundige methode zou hanteren, dan zouden de beleggers geen inzicht krijgen in de tussentijdse waardegroei en daarmee pas op het eind van de rit weten wat Newconomy met hun geld doet. Uiteraard is het goed om kritisch te kkijken of de opgevoerde waarderingen van de onderliggende investeringen wel 'waar' zijn, en is er altijd ruimte voor interpretatie van de hoogte van de opwaarderingen, maar ik denk dat de methodiek op zich juist is. Tja, ze zijn inderdaad de eerste die dat zo doen in Nederland, maar kijk graag eens iets verder en je zult zien dat de waarderingen niet overdreven zijn in vergelijking met benchmarks in andere landen. Het is zo makkelijk om te roepen dat het allemaal niet klopt…. 

Micha C.A. Schopman

"Verwachte winst zal komen rond 2002/2003" zegt De Hond…….tegen die tijd hebben ze nog meer miljoenen uitgegeven en wordt het voor hen zelf nog moeilijk om deze terug te financieren met evt. inkomsten.

Jorj X. McKie

Reactie op commentaar van Rob Roelofs: Ja, ja!

Bionic vapour boy

Toch denk ik dat Newconomy goed bezig is. Een belang in Macropolis begrijp ik niet. Aan de andere kant, Newconomy zit in Real Mapping, een bedrijf waar ik veel van verwacht.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond