Deel dit artikel
-

Newconomy: Komend jaar voor 10 miljoen euro exits

Newconomy gaat komend jaar nieuwe exits doen voor een totaalbedrag van 10 miljoen euro. Dit vertelde Maurice de Hond in zijn nieuwjaarstoespraak . Een uitspraak over de verwachtingen voor het resultaat in 2001 werd er niet gegeven. Wel stelt Newconomy dat er financiele ruimte is om de strategie voor 2001 te realiseren.

Daarmee spreekt De Hond de berichten tegen dat Newconomy bijna door het geld heen is. Aan het eind van 2000 werd een deel van 24 procent van Net Effect terugverkocht aan directeur Peter Maronier.

Toch ziet het financiële plaatje er niet echt rooskleurig uit: Per 31 december 2000 bedroeg de financiële positie van Newconomy 6,5 miljoen euro, maar daarbij inbegrepen zit dan wel de 12 miljoen euro kredietfaciliteit die het kreeg op basis van een toekomstige exit van de Ilse Media Groep.

De Hond refereerde ook aan het belangrijkste thema van de tweede helft van vorig jaar, winstgevendheid van internetbedrijven. Hij spreekt over een "omslag in sentiment", en zegt dat "het voor partnerbedrijven van Newconomy betekent dat het moeilijker wordt om nieuw kapitaal aan te trekken". Een groot deel van de partnerbedrijven heeft voorlopig genoeg geld in kas, aldus De Hond, om het beleid te kunnen uitvoeren zonder op korte termijn extra financiering nodig te hebben. "Bij veel van onze partners is de marktpositie dusdanig dat nieuwe financiering ook elders verkregen kan worden, indien dat noodzakelijk is."

In 2000 werd door Newconomy voor 21 miljoen euro aan exits en dividendbetalingen afgesproken. Daarvan is circa 9 miljoen euro in 2000 afgerond en in contanten ontvangen. "Het overige betreft afspraken over een toekomstige exit op basis waarvan in het derde kwartaal 2000 een kredietfacilitiet verstrekt is van 12 miljoen euro," meldt Newconomy.

In 2001 verwacht Newconomy voor minimaal 10 miljoen euro aan nieuwe exits. "Zonodig wordt er vreemd vermogen aangetrokken," aldus het bedrijf. De operationele kosten van Newconomy zijn voor 2001 begroot op 5 miljoen euro.

Deel dit bericht

2 Reacties

Maurice zijn hond

Wat is in godsnaam een exit?

Sven Heijnen

Newconomy is een grote investeerder die allerlei internet bedrijven op koopt. Als een internet bedrijf rendabel is wordt ie verkocht en is het dus exit uit newconomy groep.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond