Deel dit artikel
-

Newconomy wilde twee exits doen vlak voor schorsing

Zijn schorsing is niet alleen onterecht, de timing was ook nog eens totaal verkeerd: Volgens Maurice de Hond was de Raad van Bestuur net in overleg om twee exits te doen, en de zaak Pieterman stond op het punt om opgelost te worden. Bovendien moest de nieuwe manager, Kees Scholtes, beginnen zonder plan van aanpak en zonder nieuwe investeerders.

In één geval stond een deelneming op het punt om uit het Newconomy-netwerk te gaan, voor een bedrag van tien miljoen euro. Volgens De Hond was de bewuste partij enthousiast en zouden ze met een tegenbod komen. Door de schorsing is hier niets van terecht gekomen.

De Hond hield de bijeenkomst gisteren als alternatieve aandeelhoudersvergadering. Hij vindt het 'zeer teleurstellend' dat er nog steeds geen datum voor de Buitengewone Algemene vergadering voor Aandeelhouders (BAvA) is gekozen.

Uit zijn documentatie – die volgens betrokkenen niet volledig zou zijn – blijkt dat de opvolging van De Hond al lang voorbereid is. Op 17 november stuurde commissaris Hans Brouwer al de CV van Kees Scholtes aan mede-commissaris Pieter van Hoogstraten. Scholtes is een bekende van Brouwer.

Ook was er volgens De Hond bijna een oplossing in de zaak Pieterman. De oud Wish-eigenaar was bijna akkoord om de schuld om te zetten in een langlopende lening. Dit gesprek vond echter plaats op 17 januari, een dag na de publicatie in de Telegraaf, waar de positie van De Hond ter discussie werd gesteld. Pieterman wilde zekerheid over het aanblijven van het management, maar die kon De Hond niet geven. Daarop ketste de deal af.

Naast de eis dat de Raad van Commissarissen vervangen moet worden door 'wijze mannen', willen De Hond en zijn raadsman Martinus Pannevis ook naar de rechter stappen om zo snel mogelijk de BavA aan te kondigen. Aangezien voorzitter Pieter van Hoogstraten een week in het buitenland zit, is het zeer waarschijnlijk dat de rechter wordt ingeschakeld.

Tijdlijn:
11 januari De Hond houdt een nieuwjaarsrede waarin sprake is van een redelijk goed 2000. De speech wordt gehouden op aandringen van de commissarissen.
16 januari De Telegraaf schrijft dat De Hond onder vuur ligt. Op een vergadering later die dag vraagt De Hond om opheldering. Aan het eind van de vergadering krijgt De Hond een brief met het verzoek om terug te treden, anders wordt hij geschorst. De commissarissen geven als argument de aandrang van de grootaandeelhouders om in te grijpen.
19 januari vindt de vergadering plaats waarop van De Hond een antwoord van verwacht. Ook zijn advocaat is bij het gesprek aanwezig. De RvC wil graag op 22 januari voor beurs een persbericht uitbrengen over de schorsing. Volgens De Hond kon de RvC geen informatie geven over de grootaandeelhouders en een eventuele nieuwe financier.
22 januari De commissarissen houden de schorsing 'onder de pet' om De Hond de kans te geven de deal met Pieterman te vervolmaken. Dit mislukt. Op de aansluitende vergadering met de RvC is volgens De Hond één commissaris aanwezig. De Hond overhandigt de brief waarin hij voorspelt dat de nieuwe man de situatie naar buiten slechter zal afschilderen dan ze in werkelijkheid is.
24 januari De Hond wordt door Van Hoogstraten schriftelijk gevraagd om zijn commissariaat bij Yooz.com aan te houden, gezien de situatie daar.
2 februari Er zou een lijmpoging gedaan worden door Van Hoogstraten, aandeelhouder Frans Ramselaar en een institutionele belegger. Dit gesprek escaleert, De Hond zegt van geen gesprek te weten.
7 februari Omdat een BAvA nog altijd uitblijft, belegt De Hond een persconferentie waarin hij openheid van zaken wil geven.

Zie ook:
22 januari: De Hond geschorst als bestuursvoorzitter
23 januari: Aandeelhouders en partners zwijgen over De Hond
24 januari: Aandeelhouder NeSBIC steunt De Hond niet
26 januari: VEB wil opheldering over schorsing De Hond
31 januari: De Hond: &#34
5 februari: UPDATE: Newconomy: minstens 33 miljoen euro nettoverlies
7 februari: De Hond eist aftreden RvC Newconomy, handel opgeschort
7 februari: Bestuurders Newconomy-participatie Yooz.com geschorst
7 februari: &#34

Deel dit bericht

4 Reacties

RJ

Wanneer worden de rechten door de Hond verkocht en de soap op de Nederlandse TV uitgezonden?

G. Pennings

Tja het begint langzamerhand wel op een soap serie te lijken. Het lijkt wel of er geen ander nieuws meer is. Hebben Newconomy en De Hond niets anders te doen dan persberichten uit sturen?

ing. Ed Vertais

Maurice en de Newcommotie. Kijk, het zal best zo zijn dat Maurice een aantal goede punten heeft. Persoonlijk vindt ik dat hij, als bekende nederlander, zeer goed is in publiciteit halen, en dus als gezicht van Newconomy kan fungeren. Maar in financiele zin kan ik me voorstellen dat hij overal kansen ruikt, in plaats van een heldere evenwichtige blik tentoon te spreiden. Wat ik echter ongepast vindt is de manier waarop Maurice zijn gelijk probeert te halen in de media. Hij overlaadt ze met persconferenties, persberichten en infopaketten. De RvC weigert natuurlijk haar interne zaken via de publieke pers te spelen, en dat vindt ik haar goed recht. Kans is dat "het publiek" hierdoor echter eerder op de hand van Maurice zal zijn dan op die van de RvC.< Maar Maurice hangt de vuile was buiten en wordt vervolgens "onpasselijk" als anderen gaan "moddergooien". Hij moet oppassen dat de goodwill die hij bij het publiek had opgebouwd niet omslaat. De vergelijking met Nina is snel gemaakt. Eerlijk gezegd vindt ik de Newcommotie die Maurice veroorzaakt wel genoeg zo. Bespreek het eerst maar eens goed met de RvC.

Jan Derk

Lijkt me hoogste tijd voor de aandeelhouders om in te grijpen. Op deze manier gaat de hele boel wel heel snel naar de kl****. Stel een commisie van onafhankelijke wijze mannen aan die de boel tot op de bodem uitzoeken. Ondertussen de RVC schorsen en het oude dagelijks bestuur de noodzakelijke activiteiten laten uitvoeren. Het is echt een kleuterklas vol met grote ego's die dachten snel geld te kunnen verdienen. Het ondersteunen van jonge IT ondernemingen staat niet meer bovenaan, maar dat is waarschijnlijk het trieste van VC's. Ik ben zeker geen fan van Maurice (remember y2k) maar hier lijkt hij toch geschoffeerd te worden. Het feit dat hij de moeite neemt om op de Emerce site te reageren getuigt ook van moderne kijk op communicatie. Volgens mij is het in Nederland voor het eerst dat een CEO van een redelijk groot bedrijf op deze manier communiceert. Jan Derk

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond