Deel dit artikel
-

Nieuw platform maakt quantum netwerken voor iedereen toegankelijk

Voortaan kan iedereen toegang krijgen tot Quantum Network Explorer (QNE) om te experimenteren met kwantumnetwerken. QNE is ontwikkeld door QuTech – een samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft en TNO – en specifiek gericht op onderzoekers, studenten, softwareontwikkelaars en toekomstige gebruikers van quantum netwerk-toepassingen.

Net als in het begintijdperk van het gewone internet is de toekomst van quantum-internet niet in steen gebeiteld. Er zijn nu al een paar nieuwe toepassingen die internettechnologie fundamenteel zullen verbeteren. Eén van de meest geavanceerde toepassingen is bijvoorbeeld Quantum Key Distribution voor onaftapbare communicatie.

QuTech gelooft dat de opwindendste toepassingen van quantumnetwerken waarschijnlijk niet door academici ontdekt zullen worden. Daarom wordt het QNE uitgebracht: om bij te dragen aan het opbouwen van een wereldwijde quantum-internetgemeenschap. Zo kan iedereen zelf vooraf gebouwde quantum-netwerktoepassingen ontdekken, en zelfs naar eigen verbeelding programmeren om met de wereld te delen.

Er is een gebruiksvriendelijke grafische interface gebouwd waarmee je vooraf gebouwde toepassingen kunt verkennen zonder te hoeven programmeren. Om de gemeenschap van onderzoekers, ontwikkelaars en toekomstige gebruikers van dienst te zijn, wordt ook een high-level application development kit (ADK) beschikbaar gesteld. M

Een ander belangrijk doel van het QNE-project is het aanbieden van leermiddelen. De kennisbank zal worden uitgebreid en bevat nu al uitleg over de basisprincipes van quantumtechnologie en quantumnetwerken in het bijzonder.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond