Deel dit artikel
-

Nieuwe Expertgroep RFID in Fashion opgericht

Tien Nederlandse en Belgische bedrijven actief in de modeketen hebben een nieuwe expertgroep RFID opgericht. Technische en organisatorische barrières vormen het grootste struikelblok bij het implementeren van RFID, zeggen de betrokken partijen.

De online consument zet de bestaande businessmodellen onder druk. Modebedrijven hebben reeds geïnvesteerd in digitale media en achterliggende (IT-)systemen om hun klanten ook online zo goed mogelijk te bedienen. Ze stappen daarom in toenemende mate over op RFID.

Het doel van de nieuwe Expertgroep RFID in Fashion in de Benelux is om ervaringen uit te wisselen, drempels voor een brede implementatie te verlagen en de opgebouwde praktijkkennis ter beschikking te stellen aan de gehele markt. Zo hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden, zijn de marktspelers beter op elkaar afgestemd en wordt de implementatie van RFID goedkoper.

Ligt de voorraadbetrouwbaarheid nu rond de 63 procent, met RFID is de betrouwbaarheid van voorraden met 95 procent nagenoeg volledig. Doordat kledingwinkels weten wat ze op de rekken hebben hangen verminderen ze de out-of-stocks met de helft.

Bijkomende voordelen voor leveranciers zijn dalende kosten voor voorraadbeheer, minder klachten en retourzendingen, een betere controle op vervalsingen van dure luxe (kleding)merken en meer mogelijkheden om het zoekraken van artikelen te voorkomen. Ook zijn er nog logistieke voordelen te realiseren zoals een elektronisch leverbewijs en een meer betrouwbare goederenontvangst.

Tot de iniatiefnemers behoren onder meer GIKS Mode, Komono, Van de Velde, Bel&Bo, Scapa, G-Star Raw, Wolkyshop en Dobotex, naast organisaties als GS1 Nederland, GS1 Belgium & Luxembourg, vLm community Fashion Logistiek en het VIL (Vlaams Instituut Logistiek).

Meer weten over technologische ontwikkelingen in e-fashion? Kom dan 22 juni naar Emece eFashion in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Kaarten hier.

Dit bericht is 16 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond