Deel dit artikel
-

Nieuwe interactieve muziekzender van start

Nederland krijgt een nieuwe interactieve muziekzender voor jongeren. Xite start vrijdag als digitaal kanaal bij UPC. Later dit jaar volgen een video-on-demand omgeving en een DVB-H-kanaal.

Xite wordt een interactief platform voor muziekclips via tv, internet en mobiele telefoon. De zender richt zich op een breed, jong publiek en beperkt zich niet tot bepaalde muziekgenres. "We willen muziek-tv echt terugbrengen en niet zoals andere zenders alleen top 40-clips of urban uitzenden, of meer lifestyle brengen dan muziek, zoals MTV. Wij richten ons op een brede smaak", aldus Rachel Gomez Y Maseland van Xite tegen Emerce.

Vrijdag gaat Xite van start als digitaal kanaal op het UPC-net. "We komen vandaag op kanaal 618", zegt Gomez Y Maseland. Kijkers kunnen via 0900-nummers of sms bepalen welke clips er worden uitgezonden. Daarmee lijkt de zender wat op The Box. Dat is geen toeval: Gomez Y Maseland werkte eerder als leidinggevende bij The Box.

Later echt interactief

De lancering van het digitale kanaal is de eerste stap, maar pas echt interactief wordt Xite zodra een interactieve tv-omgeving bij UPC van start gaat. Die interactieve tv-omgeving is nog in aanbouw en moet later dit jaar klaar zijn.

"De bedoeling is dan dat kijkers via de rode knop terecht komen in een video-on-demand gedeelte waarbij ze zelf clips kunnen kiezen, playlists kunnen maken en ook clips kunnen delen met vrienden", vertelt Gomez Y Maseland.

Vijftienduizend clips

"We willen Xite uiteindelijk echt interactief maken, zodat je niet hoeft te wachten tot je favoriete clip voorbijkomt, maar je bepaalt zelf wat je krijgt te zien," zegt ze. Xite heefte en database met 15 duizend videoclips. Op de site Xite.nl kan ‘voorwerk’ worden gedaan voor het kijken op tv en mobiel.

Het bedrijf onderhandelt nog met KPN, Tele2, Ziggo en tv-partijen in België. Ziggo is technisch nog niet klaar voor interactieve tv, KPN en Tele2 hebben die mogelijkheid al wel. Xite is een initiatief van onder meer ondernemer Derk Nijssen en heeft als investeerders onder meer Henq Innovatie Fonds 1 en United Broadcast Facilities, schrijft DutchMedia.

DVB-H

De nieuwe muziekzender gaat ook uitzenden in DVB-H. "We hebben eerder een beauty-contest hiertoe gewonnen." Xite doet nu al mee in de zogeheten ‘friendly user pilot’ met DVB-H-uitzendingen. DVB-H is het mobiele broertje van DVB-T (Digitenne).

Volgende week maakt KPN de details over de DVB-H-dienst MobielTV bekend. Volgens Gomez Y Maseland wordt het op termijn ook mogelijk om interactieve toepassingen via DVB-H aan te bieden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond