Deel dit artikel
-

Nieuwe topmannen bij Hyves

Yme Bosma (Media Republic) en Marc de Vries (Monsterboard) treden in dienst bij Hyves. De Vries wordt COO en gaat de interne organisatie van Hyves op de schop nemen. Bosma richt zich op de ontwikkeling van een Hyves API en widgets.

Hyves is het afgelopen jaar flink gegroeid, niet alleen als site, maar ook als organisatie. Eind vorig jaar werkten er zo'n twintig fulltime medewerkers voor Hyves, vertelt Raymond Spanjar, CEO en medeoprichter van het bedrijf. Aan het einde van dit jaar moeten dat er 45 zijn.

Spanjar (30) merkte dat hij en medeoprichters Floris Rost van Tonninge (30) en Koen Kam (39), steeds meer tijd kwijt zijn aan het aansturen van medewerkers. Die aansturingsrol neemt De Vries in zijn nieuwe functie als COO op zich. "Dat betekent dat wij zelf meer tijd hebben om bezig te zijn met creatieve zaken, zoals de uitbouw van de website," vertelt Spanjar.

De 37-jarige De Vries is medeoprichter van Monsterboard Nederland en – tot deze week – managing director van Monsterboard Noord-Europa. Mede onder zijn leiding groeide de vacaturesite in Nederland uit van een klein bedrijf met twee medewerkers tot een organisatie met meer dan 200 mensen. Spanjar: "Hij heeft bij Monsterboard veel ervaring opgedaan met het structureren van de interne organisatie. Die ervaring gaat hij nu inzetten bij Hyves."

Hyves heeft op dit moment een kantoor aan de Amsterdamse Herengracht. Het pand is niet groot genoeg om de groei van Hyves te kunnen huisvesten. Het bedrijf is daarom op zoek naar een nieuwe locatie. "Bij voorkeur weer in de Amsterdamse binnenstad," vertelt Spanjar.

Van Eccky naar echte mensen
Yme Bosma (32) was de afgelopen drie jaar bij Media Republic nauw betrokken bij de ontwikkeling van het virtuele spel Eccky. Eerst fulltime en later op ‘iets minder volle kracht'. Hij werkte al enige tijd parttime voor Hyves. Vanaf september is hij Manager Business Development & Partnerships bij Hyves.

Bosma schrijft op zijn weblog Ymerce al enige tijd over social networking. Over Hyves zegt Bosma: "Zij doen waar ik over schrijf. Logischerwijs brak het moment van 'geen woorden, maar daden' een keer aan."

Bosma gaat zich bij Hyves bezighouden met de ontwikkeling van een Hyves API, zodat Hyves-functionaliteiten op sites van derden kunnen worden ontsloten. Als voorbeeld noemt Spanjar nieuwssites. "Dan zou je bijvoorbeeld met vrienden je gelezen artikelen kunnen delen."

Daarnaast gaat Bosma zich richten op de integratie van producten en diensten van derden op Hyves. Voorbeeld daarvan zijn de gadgets – video's, slideshows – die leden op hun profiel kunnen plaatsen.

De zaken waar Bosma zich mee bezig gaat houden sluiten nauw aan bij de strategie van Hyves om het sociale netwerk een stuk opener te maken en meer in verbinding te zetten met de ‘buitenwereld.'

Beluister hier een interview met Yme Bosma op marketingpostcast.nl

Deel dit bericht

18 Reacties

Stef

Als er dan ook iemand komt die de vormgeving van hyves op de schop neemt is het helemaal compleet.En laat die persoon gelijk het logo aanpakken, want het huidige logo is werkelijk om te janken.

Gerben

Interessant, dit betekent een forse professionalisering voor Hyves. Marc heeft zeer puik werk geleverd bij Monsterboard en zal bij Hyves een aantal zaken flink op de schop gaan nemen. Benieuwd wat dit betekent voor Monsterboard. Hun campagnes waren de afgelopen periode steeds minder succesvol en ook de respons op vacatures was flink aan het afnemen. Nu de opper-Monster vertrekt zullen er in zijn slipstream nog wel meer goede mensen gaan vertrekken.

Evert de Vries

Die link van ymerce klopt in ieder geval niet, moet yme.nl/ymerce zijn.Maar ben benieuwd met wat voor creatieve gadgets Bosma op de proppen gaat komen in de komende tijd.En of die ook wezenlijk wat gaan toevoegen aan Hyves.

peter

Toch leuk om te lezen hoe voorspoedig Hyves zich ontwikkelt. Met Hyves zelf heb ik niet zo veel, ik hyve niet (meer). Maar het is altijd hartstikke inspirerend als een Nederlands internetbedrijf zo groeit en bloeit. Ik vraag me wel af hoe dat terugverdiend gaat worden, een personeelsuitbreiding van 20 naar 45 fte.

Radinck

Inderdaad een slimme zet en hoop dat hierdoor een aantal zaken snel zullen veranderen. Ik zou zeggen, maak de site overzichtelijker (usability voor een leek laat zeer te wensen over) en knal er veel meer bandbreedte op – krijg je de andere 80% van je gebruikers ook zover dat ze het meer gaan gebruiken en langer op de site blijven hangen. Pageviews is niet meer de norm in het online landschap en sites die succesvol willen blijven zullen nieuwe manieren moeten bedenken om de bezoekers terug te laten komen en ze langer vast te houden – zie http://research.investopedia.com/news/IA/2007/Quality_Over_Quantity_Net_Ratings_Set_For_Shake_Up.aspx

WJ

Great move! Succes met de uitbreidingsplannen

Bart

Jammer dat ze dit niet eerder ingezien hebben, maar misschien ook wel logisch. Is toch een kwestie van leren in de praktijk. Ik ben gesneuveld door de studentikoze, ongeorganiseerde bedrijfsvoering in mijn tijd als sr. account manager. Goede moves dit.

bas

Goed nieuws mannen! Ben erg benieuwd welke stappen en slagen jullie de komende periode zullen maken. Succes!

Steven Kruyswijk

Erg gaaf nieuws dit. Ik ken Yme van dichtbij (hij is koning Wii Sports!), deze gast weet echt waar het over gaat. Vind het een erg spannend idee dat zijn open API/identity filosofie door Hyves wordt geadapteerd! Supergoeie move Raymond, hoe erg hij ook voor de hand lag! En nou niet meteen verkopen aan de meneer van Yahoo he? :) Ben het overigens helemaal eens met bovenstaande comments wat betreft usability, bandbreedte en vormgeving. Maar daar komen we vast ook met z'n allen wel uit. Hyves als 'grassroots engine' staat overigens hoog op mijn verlanglijstje. Misschien een leuke samenwerking met / emulatie van clubvan100.nl tzt?

Egor Kloos

Het lijkt er op dat Hyves FaceBook functionaliteit en successen wil nabootsen. Ik ben benieuwd of zij op de Nederlandse markt genoeg momentum kunnen opbouwen zodat ontwikkelaars en gebruikers de externe applicaties wil omarmen. MySpace doet het heel aardig zonder al die poespas.  Wel is duidelijk dat Hyves een flinke schoonmaakbeurt nodig heeft. Zowel technisch als esthetisch. Persoonlijk zou ik het prachtig vinden als Hyves wat meer voorop zou willen lopen met de huidige technieken. Microformats, RDF, OpenID om er maar een paar te noemen.

Leonard Wolters

Denk dat het makkelijker is om, met alle opgedane kennis, helemaal van voren af aan te beginnen met de realisatie.  Want om nu houtje-touwtje oplossingen te gaan bedenken en uit te gaan voeren brengt de site allemaal maar verder van huis. Hoewel ik blij ben dat de jongens van hyves inzien dat ze het niet alleen aan kunnen, ben ik toch bang dat ze aardig wat momentum zijn kwijtgeraakt.  De focus en aandacht van de hedendaagse internetter verlegt zich snel, dus het is maar de vraag … Tenslotte vraag ik me echt af of alle berichten omtrent het verkeer daadwerkelijk het resultaat zijn van meer 'user' requests; Ik denk dat dit voornamelijk te maken heeft met meerdere pageviews afkomstig van 1 request en alle spiders welke momenteel gretig de hyves afstruimen voor het harvesten van alle !kostbare! data. Anyway, time will tell

Johan J

Ik ben vooral benieuwd wat dit op technisch vlak voor Hyves gaat betekenen. Ze hebben al maanden een vacature voor systeembeheerder, en die lijkt nog niet vervuld. Terwijl ik denk dat de experience van de gebruikers flink achteruit gaat door de traagheid. Zit niet perse in de bandbreedte, maar ik denk dat velen nog wel de ondergang van CU2 herinneren.Wellicht dat als dit intern goed wordt opgenomen en georganiseerd, ze dat angstbeeld voor kunnen bijven.

henkjan

Yme heeft Eckky tenslotte ook tot een eclatant succes gemaakt….

Yuri van Geest

Succes ! Met Yme is er een zwaargewicht in het hele team bij, een goede zaak. Ik ben heel erg benieuwd wat hier uit gaat komen….in ieder geval veel succes allemaal.

Rene

Laten de heren voordat ze gaan uitbreiden eerst maar eens wat gaan doen aan de betrouwbaarheid van hyves.Het is de laatste tijd echt om te janken hoe vaak er fouten zijn.Als helemaal niet te spreken over de snelheid, etc.Eerst maar eens goed functioneren. Dan vernieuwen.

Maarten

Simpel in duidelijk Nederlands: Nieuwe topmannen bij Hyves omdat de investeerders daarop heel veel druk hebben uitgeoefend. De oprichters zijn simpelweg niet gekwalificeerd voor de fase waar Hyves nu in terecht komt. Beetje aan de kant geschoven dus, maar goed natuurlijk wel op een nette manier.

roelandp

Als een van de resultaten van het aantrekken van de nieuwe topmannen is Hyves inmiddels begonnen met het testen van haar Api. Die is in Alpha momenteel en verwacht wordt dat de publieke beta medio december – januari live komt.  Zelf heb ik op http://todaysart.nl/roelandp/hyvesapi een aantal applicaties te staan die draaien op de Hyves Api: > Hyves Birthday Importer: Importeer de verjaardagsdata van je eigen Hyvriend(inn)en in Gcal (Google Calendar) of iCal van Apple. > PhotoAlbum 2 Pdf: Zoek van een willekeurige Hyver de publieke foto albums op en genereer een PDF Bewaar versie van het album. Ook makkelijk om in 1x een heel album uit te printen. > Hyvers op de Googlemap: Genereer een schermvullende GoogleMap met daarop jouw Hyvriend(inne)n per stad gegroepeerd en met wat statistische data als M/V-verdeling, gemiddelde leeftijd e.d. Check het op http://todaysart.nl/roelandp/hyvesapi

FH

Een nieuwe huisstijl zou de website wel kunnen gebruiken. Maar waarschijnlijk dat dit slechts een kwestie van tijd zal zijn. Volgens mij zijn er een hoop nieuwe mogelijkheden met 5mln gebruikers. Hoewel de vraag natuurlijk is hoeveel mensen zijn er werkelijk actief. Veel mensen maken een account aan en komen na verloop van tijd niet meer. Daarnaast bestaat er het risico op hyves-vermoeidheid, kortom elke dag verplicht je hyves te moeten checken. Dit vanuit een soort sociale verplichting. Maar misschien praat ik teveel voor mezelf 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond