Deel dit artikel
-

Nieuwe uitgeverij biedt registratie van boeken

De nieuwe Nederlandse uitgeverij van computerboeken Van Duuren Media biedt de voor Nederland en België nieuwe mogelijkheid om boeken te laten registreren. Wie dat doet krijgt in ruil onder meer toegang tot online discussiefora en een e-zine geschreven door de auteur van het betreffende boek. Uitgever Bob van Duuren zegt de klant op deze manier een "vaak zeer gewenste" after-sales service te kunnen bieden.

De hoofdactiviteit van Van Duuren Media is het op traditionele wijze uitgeven van papieren boeken, deze kunnen zowel bij de reguliere boekhandel als via de site besteld worden. Maar het bedrijf wil daarnaast een aantal interactieve diensten aanbieden. Deze omvatten het uitgeven van speciale nieuwsbrieven voor zowel handel als lezers, het aanbieden van een auteurs- en lezersforum, en de verkoop van elektronische boeken.

Bijzonder is de mogelijkheid om boeken van de uitgeverij online te laten registreren . De uitgeverij belooft in ruil toegang tot discussiefora en ontvangst van een tweemaandelijks e-zine. Elk boek gaat in principe vergezeld van een eigen, door de auteur geschreven e-zine dat "aanvullend en ondersteunend materiaal" bevat, zoals nieuwtjes, tips, artikelen, vraag & antwoord en nuttige url's.
Uitgever Bob van Duuren zegt de klant op deze manier een "vaak zeer gewenste" after-sales service te kunnen bieden. Van Duuren: "Het verkopen van een boek houdt niet op in de boekwinkel, maar gaat door zodat de klant veel meer waar voor zijn geld krijgt. Dat is aantrekkelijk voor de klant, voor de boekhandel en voor de uitgever."

Sommige buitenlandse uitgevers bieden al langer de mogelijkheid tot registratie, lezers kunnen dan in ruil bijvoorbeeld rekenen op korting bij de aanschaf van andere boeken, of gratis toegang tot updates, die online aangeboden worden. Kunnen degenen die hun boeken registreren bij Van Duuren ook dergelijke voordelen verwachten?
Van Duuren: "Korting geven is moeilijk in Nederland in verband met de vaste boekenprijs. Het zou eventueel wel mogelijk zijn maar dat is een erg omslachtig proces. Daarom willen wij als alternatief een paar keer per jaar boeken verloten onder degenen die een boek geregistreerd hebben."

Een lezersforum wordt met behulp van boekenregistratie mogelijk een stuk interessanter, omdat de deelnemers middels de aankoop van een computerboek bewezen interesse in het onderwerp hebben. Maar wat moet men zich voorstellen bij een auteursforum? Van Duuren verduidelijkt dat het lezers- en auteursforum een en hetzelfde forum is. Dat forum is onderverdeeld in discussiegebieden per boektitel. Volgens Van Duuren zullen de diverse auteurs het forum in de gaten houden en optreden als moderator. Hij zegt dat lezers op deze manier rechtstreeks contact met de auteur kunnen hebben. Die mogelijkheid is er ook door de auteur rechtstreeks te mailen, maar sommige lezers zouden daar moeite mee hebben. In de vorm van een forum waar lezers vragen kunnen achterlaten zou de drempel minder hoog zijn.

De verkoop van e-books is tot nu toe nergens een groot succes geweest. Hoe ziet Van Duuren de ontwikkeling van deze markt?
"De enige reden dat wij ook een e-boek in het aanbod hebben is dat het een experiment is", aldus Van Duuren. Hij zegt e-boeken te zien als een "niche-programma" voor gevallen dat het drukken van een boek niet lucratief is. Deze e-boeken worden door de uitgeverij "on-demand" gemaakt, maar moeten overigens niet verward worden met de &#39 zoals die in diverse speciale formaten worden uitgegeven. Van Duuren: "Wij brengen e-boeken gewoon op cd-rom uit, dat heeft als voordeel dat we er ook allerlei extra's op kwijt kunnen, bovendien vereist het geen speciale software of e-book reader."

Registratie van software is een bekend verschijnsel, met name volgens de methode waarbij een probeerversie gratis wordt aangeboden. Na betaling en registratie krijgt de klant toegang tot het volledige product. Kunnen we iets dergelijks ook bij e-boeken verwachten?
Van Duuren: "We zijn van plan om van een aantal boeken een of twee hoofdstukken gratis via internet aan te bieden, vergezeld van een bestelmogelijkheid. Dat moet tegen het eind van het jaar gerealiseerd zijn. Maar dan gaat het eigenlijk nog steeds om gewone boeken. Het is mogelijk hetzelfde te doen met e-boeken, maar daar zijn nog geen concrete plannen voor."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond