Deel dit artikel
-

Nieuwe WAP-toepassing: Domein claimen

Ondanks de vraag of WAP nu een hype is of niet, komen er meer volwassen diensten voor het protocol. Het Rotterdamse bedrijf Intermax is gestart met een service, waarmee het mogelijk is om via het WAP-telefoon een domeinnaam te registreren. Het bedrijf ziet een mooie toekomst voor dit "gat in de markt"? en is Nederlands eerste bedrijf dat de WAP domeinregistratieservice aanbiedt.

Via de wapsite http://wap.intermax.nl/dc kan met een WAP-telefoon de registratie van de domeinnaam afgerond worden. Intermax is de service begonnen, omdat de vraag naar domeinnamen de laatste tijd flink is gestegen. Het bedrijf zegt zoveel mogelijk kanalen beschikbaar te willen stellen aan het bedrijfsleven om een domein te claimen. De registratie via WAP is gratis; uiteraard moeten wel de telefoonkosten betaald worden. Een andere registratieservice van Intermax is te vinden op www.domeinbeheer.nl.

Intermax wil graag als eerste een graantje meepikken van de ophanden zijnde WAP-explosie, althans, als je de cijfers van Deloitte & Touche moet geloven. Het bedrijf voorspelde in het onlangs verschenen trendrapport 2000 dat WAP eind 2002 het meest gebruikte internetprotocol zal zijn. Intermax wijst ook op Japan, waar al GSM's op de markt zijn met een overdrachtsnelheid van 2 Mbps. WAP steekt daar erg mager tegen af met een maximale snelheid van 14 Kbps.

Sander Versluys, Managing Partner van Intermax, verwacht over twee jaar een breekpunt. "Volgens Deloitte & Touche is iedereen in 2002 aan het Wappen. En of ze nu helemaal gelijk hebben of niet, ik denk dat er tegen die tijd de tweede, veel snellere generatie draadloze apparatuur voor de deur staat. Dan wordt het ook twee-richtingverkeer. Nu zijn de WAP-diensten voornamelijk eenrichtingsverkeer, met diensten als het weerbericht of verkeersinformatie."

Versluys ziet in het aanbieden van WAP-domeinregistratie de voorloper van de tweede generatie mobiele diensten. "Het registreren via de WAP-telefoon is interactief en in de toekomst zal e-commerce ook via dit kanaal kunnen gaan." Doorn in het oog van WAP-intitiatiefnemers is de nog altijd hoge aanschafprijs van de WAP-telefoons. Volgens Versluys komt hier echter binnen afzienbare tijd verandering in. "Wij hebben contacten in de markt, ook met Telecombedrijven als KPN en Libertel, en wij hebben reden om aan te nemen dat de WAP-technologie straks ook beschikbaar wordt voor minder kapitaalkrachtige mensen. Mensen die nu een WAP-toestel kopen zijn niet echt Jan Modaal." Concluderend heeft Intermax de WAP-service gecreëerd met het oog op de toekomst.

Aan cijfers waagt Versluys zich liever niet. "Het voorspellen van het aantal WAP-registraties dat wij te verwerken krijgen is koffiedik kijken. Op onze reguliere websites hebben wij enkele honderden registraties per maand. Het zou me niet verbazen als dit op termijn ook gehaald wordt met WAP." Het feit dat er meer geschreven wordt over WAP en dat er ook serieuze onderzoeken naar gedaan worden, is voor Versluys een indicatie van het potentieel dat de WAP-technologie herbergt. "Wij houden het met onze dienst lekker simpel, maar effectief. Misschien ligt dat wel aan onze Rotterdamse instelling: niet praten maar poetsen."

Deel dit bericht

3 Reacties

Sacha Prins

Ik dacht dat WAP de wassen neus van het jaar zou zijn. Maar ik moet mijn mening herzien, volgens mij is domeinregistratie via WAP de echte wassen neus van het jaar. Daar zit toch niemand op te wachten? Maar ik kan me vergissen hoor. Dat doe ik wel eens vaker. Sacha PrinsVirtual IIndustries

jan

Ja. Dit is er een, een nuttige toepassing van WAP. Als je in de auto of waar dan ook op een domeinnaam komt die je wilt hebben, is haast geboden. Dan is WAP een prima medium om e.e.a. te registreren. O.t.o.h. zijn bijna alle domeinen al geregistreerd :-) Jan

Simpele Jan

De registratie is gratis? Vast niet.Wordt niet bedoeld dat het via WAP registreren niets meer kost?Er bestaan wel gratis registraties, maar intermax vraagt toch fl 195,== per twee jaar per domein, ook als je het via WAP doet?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond