Deel dit artikel
-

NOC*NSF in IPTV en narrowcasting

De overkoepelende sportorganisatie NOC*NSF zendt tientallen uren live en on demand beelden uit van de play offs van 5 sporten in Nederland. De organisatie onderzoekt hoe ze in de toekomst met mobiele tv, IPTV en narrowcasting sportfans van spannende sportbeelden kan voorzien.

Deze en komende maand worden aansprekende finales gespeeld in de play-offs van de hockey-, handbal/, honkbal-, korfbal- en waterpolocompetities. NOC*NSF brengt die wedstrijden in beeld. Via tv.sport.nl zendt ze via het web en I-mode in de weekeinden tussen 12:00 en 18:00 uur live de beelden uit die de NOS op tv uitzendt. Gedurende week zijn de wedstrijden on demand te bekijken, alsmede samenvattingen, sfeerimpressies van langs de velden en interviews met spelers en bekende Nederlanders.

Tv.sport.nl is een initiatief van de NOS, NOC*NSF en United Broadcast Facilities. Laatstgenoemde verzorgt samen met Vivesta, Chess en Jet Stream de techniek achter de internetuitzendingen. Ook EyeWorks is bij het project betrokken. In totaal staat er ruwweg 100 uur videomateriaal online.

NOC*NSF-projectleidster Els Peters: "Waarom IPTV? Er zijn veel sporten met grote groepen liefhebbers. Aangezien wij een organisatie zijn voor alle sporten en sporters willen iedereen kunnen bedienen met videobeelden. IPTV is een geschikte omgeving om dat te doen. Het medialandschap convergeert en willen bekijken wat voor ons de mogelijkheden zijn."

Wat de sportkoepel na afloop van de zogeheten Finale Maand met IPTV gaat doen staat nog niet vast. Wel zoekt de organisatie naar manieren om sportbeelden structureel en zo breed mogelijk toegankelijk te maken aan sportfans. Er vinden reeds gesprekken plaats met enkele grote leveranciers van IPTV-infrastructuur. Welke kabel- en ADSL-bedrijven dat zijn houdt Peters voor zich. Ze omschrijft de gesprekken als oriënterend

De sportbeelden zijn behalve op de mobiele telefoon en het web ook op narrowcastingschermen te zien. De korfbal- en hockeysportbonden zenden beelden van hun sporten uit in het hoofdkantoor van de organisaties op tv´s. Bovendien zijn er 2 hockeyclubs, in Bloemendaal en Eindhoven, en 3 korfbalclubs die in de kantines beelden van hun sporten uitzenden. De clubs kunnen die beelden verrijken met informatie over lokale activiteiten en berichten van sponsors en adverteerders.

Deel dit bericht

11 Reacties

Raymond Garnier

Jammer dat NOC-NSF zich niet beter in zijn leveranciers verdiept. De video Codering is ronduit slecht (4×3 beeld in een 16×9 player), en de doorstroom van de streams is alles behalve kwalitatief.  Te weten dat de leverancier Jet-stream (de eenmanszaak van Stef van Ziel) staat voor het VDO-X distributiemodel, wat dit toch zou moeten oplossen, helaas wat blijkt, alles draait op een slecht beveiligde windows media server in 1 Netwerk, alles behalve effectief. Erg jammer, vooral ook omdat er bij NOC-NSF door partijen als NOB en Streamgate degelijke oplossingen zijn aangeboden.

Herman

Pffft Raymond, wat een nijd. Beetje zielig. Is dit je manier om klanten te werven? De streams lopen hier prima, beter dan wat NOB of vooral StreamGate kunnen bieden. We kennen Jet-Stream en het is geen eenmanszaak, waarschijnlijk groter dan het Garnier 'imperium' 🙂 Voor de geinteresseerden, er zit een decentraal cluster van media servers achter, deze staan bij True, Leaseweb en Essent, niet de minste partijen, maar wel je concurrenten…  

Ineke Laverman

Mooie ontwikkeling, ik zit nu even te kijken en ik had niet verwacht dat TV via Internet al zo mooi kon zijn. Proficiat! Sportliefhebbers kunnen hun hart ophalen! Ik hoop dat er straks nog meer kanalen bij komen. Wordt er nagedacht over adverteerders op deze kanelen? Bedoelt NOCNSF IP-TV of internet TV? Of beiden?

joost

Bij mij loopt ie niet zo goed. Wellicht ligt het aan de verbinding hier. Anyways: mooi initiatief van NOCNSF, ik neem aan dat hun doelstelling is het promoten van Sport en daarbij is dit een uitgesproken middel! @Raymond: NOCNSF=topsport. Topsport= ook verlies kunnen accepteren. Veel kijken Raymond; kun je wat van leren!!!

Stijn Smolders

@ Ineke Bij de Finalemaand streams van NOS (via http://www.nosstudiosport.nl) kan worden geadverteerd. Creatie in Flash 300*250, max. 15 sec. Exploitatie via Ster. Sportieve groet,Stijn SmoldersAM Internet Ster  

spot

Stijn. Wat is 300×250 voor een vreemd formaat. Is geeneens 4:3? Is iets anders dan Flash ook mogelijk?

Jeroen

volgens mij bedoelt NOC*NSF in eerste instantie Internet TV, aangezien IP TV alleen nog maar beschikbaar is via Tele2 en (mondjesmaat) via KPN (Mine)…

Frits

Het gaat om zes sporten en niet om vijf. Honkbal zit er niet bij. Het gaat om basketbal, handbal, hockey, korfbal, volleybal en waterpolo.

Joris Bouman

Mooi initiatief, zeer benieuwd naar de kijkersaantallen, streams lopen inderdaad moeizaam, als ze eenmaal op gang zijn gaat het wel.

Martijn Geertsen

Voor een hockey fan de ultieme droom. Lekker op het werk topsport kijken 🙂 De beelden starten direct, zappen tussen kanalen werkt prima. Thuis ook, (3Mbps Planet Comfort), ik heb de PC aan de TV gekoppeld!

Janiek de Vleer

Wel een beetje rara internetnaam tv.sport.nl!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond