Deel dit artikel
-

Noordelijke ICT-ers gaan voorbij aan subsidies

Noordelijke ondernemers in ICT hebben de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. Gemiddeld steeg de omzet over de afgelopen vier jaar met ongeveer 55 procent, aldus onderzoek van Syntens. Subsidies en stimuleringsmaatregelen blijken maar weinig bekend bij de ondernemers.

Dit beeld komt naar voren in een onderzoek verricht door Syntens , de organisatie die namens het ministerie van Economische Zaken ondernemers in midden- en kleinbedrijf ter zijde staat. 57 bedrijven deden mee aan het onderzoek , ze waren hoofdzakelijk werkzaam binnen websitebouw en software-ontwikkeling.

Over de periode 1999 en 2000 boekten de ondervraagde ICT-bedrijven een omzetgroei van gemiddeld 57 procent. Over de twee daaropvolgende jaren was dit 55 procent. Snelle groei werd in het onderzoek in verband gebracht met een focus op afzetmarkten in de rest van Nederland, regelmatig uitgevoerde prestatiemetingen en het gebruik van een klanteninformatie-systeem.

Slechts een kleine meerderheid van 51 procent onderzoekt periodiek de tevredenheid van de klanten. Toch zijn er zorgen op dit gebied. Gevraagd naar wat het eerste verbeterd zou mogen worden binnen het bedrijf antwoordt het overgrote deel: de acquisitie van klanten. 35 procent van de ondervraagden onderzoekt ieder kwartaal of de doelen behaald zijn, 30 procent zegt geen concrete doelen te hebben, in de zin van bijvoorbeeld omzetgroei.

Terwijl het noorden toch al geruime tijd een stimuleringsbeleid voor de ICT-sector voert, blijken de diverse regelingen niet op grote bekendheid te kunnen rekenen. Het project Nederland gaat Digitaal wordt door 67 procent van de ondervraagden herkend, 32 procent heeft gehoord van 'e-Business in Noord-Nederland', de bekendheid van andere regelingen blijft hierbij achter.

Hoe evalueert Syntens dit resultaat? Karel Bolt, adviseur bij Syntens, zegt dat er mogelijk extra aandacht aan de regelingen besteed gaat worden. "Het is echter niet zo dat we gaan adverteren, de bronnen zijn ook niet onuitputtelijk." Aan de andere kant zou ook geconcludeerd kunnen worden dat de ondernemers goed kunnen zonder de subsidie- en stimuleringsregelingen. "Ik denk dat het nu voor hen toch wat spannender wordt", reageert Bolt, daarmee verwijzend naar de ICT-crisis die ook in het noorden voelbaar is geworden. "Je ziet bijvoorbeeld dat acquisitie een probleem is voor de ondernemers." Met initiatieven als Digikring wil Syntens de ondernemers onder meer sales-kennis bijbrengen.

Ook wil Syntens ondernemers helpen met het aanboren van markten buiten het noorden. De bedrijven behalen in meerderheid hun omzet in het Noorden, terwijl juist blijkt dat succesvollere partijen ook gericht zijn op andere delen van Nederland, maar ook Duitsland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond