Deel dit artikel
-

NOS lanceert nieuw plan voor themazenders

De NOS heeft een nieuw plan opgezet om te komen tot de lancering van themazenders. Het gaat om een nieuwskanaal, een cultuurkanaal en een parlementair kanaal. De nieuwe themazenders, die in 2004 kunnen starten, zullen in tegenstelling tot eerdere plannen nauwelijks eigen content bevatten, maar vooral putten uit bestaande programma's die in carousselvorm worden herhaald. Het is de bedoeling dat het parlementaire kanaal vooral Tweede Kamer-debatten live zal uitzenden.

Volgens woordvoerder Kees Groothuis valt bij de nieuwszender te denken aan een continue herhaling van het laatst uitgezonden NOS-Journaal gecombineerd met actualiteitenrubrieken. Het idee achter het parlementaire kanaal is om bestaande registraties van Tweede Kamer-debatten beschikbaar te stellen. Volgens Groothuis is het dankzij de aanwezigheid van camera's op strategische plekken "eenvoudig om dit tot een kanaal te maken".

Het oorspronkelijke idee van themazenders is in de afgelopen twee jaar nooit van de grond gekomen door een interne strijd tussen NOS en publieke omroepverenigingen. Het plan van themazenders is een geesteskind van de eind januari teruggetreden bestuursvoorzitter van de NOS, Gerrit Jan Wolffensperger. Aan het einde van zijn bestuursperiode heeft de Raad van Bestuur (waar op dit moment alleen Peter Dirks in zetelt) een nieuw plan voorbereid dat tot de themazenders moeten leiden.

De woordvoerder van de NOS stelt dat het plan als opmaat naar mogelijke verdere uitbreiding is opgesteld. Omroepverenigingen zijn volgens hem akkoord met de nieuwe plannen. Wel maakt Groothuis de kanttekening dat uitwerking nog dient te geschieden. De nieuwe plannen kosten volgens de NOS-woordvoerder "enkele tonnen" in plaats van "miljoenen". Het geld hiervoor is volgens de woordvoerder reeds geoormerkt in de mediabegroting onder het potje Nieuwe Media. Hierin is circa 1,5 procent van de gehele begroting ondergebracht die betaald wordt door het ministerie van OC&W , dat ten tijde van de regeerperiode van Paars II een 'tranche' geld gereserveerd heeft voor de uitrol van nieuwe media-projecten.

Het nieuwe project gaat alleen uit van gratis kabeldistributie. De NOS gaat er vanuit dat de kabelaars hun digitale pakketten willen "verrijken" en daarom welwillend zullen staan tegenover het gratis verlenen van bandbreedte. De NOS ziet het aanbieden van themakanalen als een belangrijke toegevoegde waarde voor kabelexploitanten. Het is echter de vraag of kabelaars nog welwillend staan tegenover het gratis ter beschikking stellen van bandbreedte aan de publieke omroep; zo heeft Casema aangegeven hier nog over te willen nadenken, nu ook het NOS-pilotproject van digitale multimediale tv-toepassingen stopt. UPC heeft in het grootste gebied van haar netwerk de NOS nooit gratis toegang geboden.

Zonder gratis distributie via de kabel kan het plan volgens de woordvoerder geen verdere uitrol krijgen. Distributie via satelliet (in Nederland met meer dan 450.000 aangesloten huishoudens de grootste digitale tv-infrastructuur) is niet aan de orde omdat hiervoor betaald moet worden en via het digitale ethernetwerk (oftewel Digitenne ) zullen de kanalen volgens de woordvoerder niet worden aangeboden vanwege "capaciteitsgebrek" – de NOS geeft haar eigen frequentiecapaciteit deels in gebruik aan de commerciële operaties van Digitenne Holding BV. Indien de zenders via alle digitale kabelpakketten verspreid kunnen worden krijgen ze een bereik van 106.000 huishoudens.

Deel dit bericht

3 Reacties

Peter Schinkels

En wat als ze nu eens dat 'Parlementaire' kanaal en het nieuws kanaal samenvoegen tot 1 kanaal. Dan wordt die zender een soort van RTL-Z meets NOS 8 uur journaal. Oftewel een Nederlandstalige CNN, dat kan nog wel interessant zijn om te bekijken. Houden ook nog geld over, die ze weer kunnen gebruiken om wel die toegang tot het kabelnetwerk te kopen.

Rob

De nieuwe plannen: een continue herhaling van het laatst uitgezonden NOS-Journaal gecombineerd met actualiteitenrubrieken. Wat zijn we toch vernieuwend! Daar zat ik nou echt op te wachten! Zo kunnen we die verouderde 4:3 camera's op strategische plekken nog een paar jaar gebruiken? Nee – dank je. Ik kijk wel naar de BBC.

Beach Boy

TV is al lang geen heilig medium meer, maar de terreur van de macht en middelmaat regeert nog steeds te Hilversum. Ik wil geen Lingo geleverd door de Overhead, onefficient geproduceerd van mijn belastingcenten. Ik wil geen ego-programma's voor Marcel van Dam financieren (wie haalt die miljoenen verslindende gek daar weg?). Om te beginnen terug naar 1 zender en 50% van de tv-ambtenaren van de Overhead ontslaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond