Deel dit artikel
-

NTT DoCoMo lanceert 3G mobiele telefonie in Japan

Het Japanse telecombedrijf NTT DoCoMo lanceert vandaag als eerste ter wereld de zogeheten derde generatie (3G) mobiele telefonie. De dienst maakt het mogelijk via een mobiele telefoon over het internet te surfen en videobeelden te ontvangen. Voorlopig is 3G telefonie alleen beschikbaar in Tokio en omgeving. Een introductie op de Europese markt staat gepland voor eind 2002.

DoCoMo lanceert de dienst onder de naam Freedom of Mobiel Multimedia Access (FOMA). De technologie maakt gebruik van de IMT-2000 standaard, waarmee een maximale download snelheid van 384 kilobit per seconde (kbps) bereikt kan worden. Dit is ruim veertig keer sneller dan conventionele draadloze communicatie. Het versturen van data gaat gepaard met een maximale snelheid van 64 kbps.

FOMA is in de markt gezet als de opvolger van i-mode, dat door ruim 28 miljoen Japanners wordt gebruikt. Via i-mode konden gebruikers al over het web surfen, hun e-mail lezen en nieuwsberichten ontvangen. Nu komt daar de ontvangst van videobeelden bij. De nieuwe technologie maakt ook videofonie mogelijk: rechtstreeks beelden van de gesprekspartner aan de andere kant van de lijn op het scherm krijgen.

FOMA zou oorspronkelijk in maart op de markt verschijnen, maar de introductie liep vertraging op door technische problemen met de batterijen van de mobiele toestellen. De verwachtingen van DoCoMo zijn hoog gespannen. Binnen zes maanden moet de dienst 150 duizend vaste gebruikers hebben, na drie jaar zelfs zes miljoen. FOMA is nu uitsluitend in Tokio en directe omgeving beschikbaar, vanaf het voorjaar zijn de andere grote Japanse steden aan de beurt.

Een mogelijke rem op een snelle uitbreiding is de prijs: een 3G-toestel kost tussen de drie- en vijfhonderd dollar. De consumentenbestedingen in Japan staan flink onder druk als gevolg van de economische malaise waarin het land verkeert. Het is daardoor moeilijk te voorspellen hoe de verkoop van de 3G-telefoons van DoCoMo zal verlopen. Na Japan zijn de Europese en Amerikaanse markten aan de beurt. DoComo verwacht eind 2002 de eerste 3G-telefoons in Europa op de markt te brengen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond