Deel dit artikel
-

Omroepen worstelen met digitale toekomst televisie

Wat zijn de meest robuuste distributiekanalen van televisie in een volledig digitale toekomst? De Nederlandse en Engelse publieke omroep weten het niet. ADSL is het in ieder geval niet, volgens de BBC. Linux settop boxen met p2p-software misschien. Ilse Media proeft aan BitTorrent.

In Nederland ging, als eerste land in Europa, in december het analoge televisiesignaal uit de lucht. Huishoudens kunnen enkel nog televisie kijken via een signaal dat op enige wijze digitaal naar de televisie wordt toegestuurd. Naarmate meer mensen een breedbandige internetaansluiting krijgen, wordt niet enkel de kabel of de satelliet maar ook internet gezien als kanaal om de digitale beelden naar miljoenen huishoudens tegelijk te vervoeren, live of on demand.

Maar welke techniek is de beste om op efficiënte wijze de beelden via internet te vervoeren? Dat was een van de vragen die gisteren centraal stond tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Sprekers van verscheidene Europese publieke omroepen waren aanwezig bij de lanceringsbijeenkomst van p2p-programma Tribler. Een spreker, die van de Duitse ARD/ZDF, werd over hoofd gezien en kon zijn Powerpoint-presentatie ongeopend weer mee naar huis nemen.

"ISP's werken niet mee"

"Multicast is een goede technologie om beelden op grote schaal naar huishoudens te verzenden". Dat zei George Wright, producer interactive tv development BBC. Multicast is een technologie waarbij 100 kijkers niet 100 keer 1 videofragment ophalen, maar waarbij zo ver mogelijk slechts 1 clip naar alle kijkers wordt gestuurd door het netwerk. Pas waar de digitale wegen zich gaan vertakken, dieper de woonwijken ingaan, wordt het signaal opgesplitst. "Maar", vervolgt Wright met gevoel voor realiteit "daar willen de internetproviders niet aan. Daarvoor moeten hun netwerken anders inrichten en daar zijn ze nu niet mee bezig. De prioriteit ligt nog bij het overhalen van inbelklanten naar ADSL."

Wright: "We zijn een omroep die aan broadcasten doet, naar een brede groep uitzenden. Daarvoor is een groot en schaalbaar systeem nodig. Daarom zijn asynchrone systemen", zoals ADSL, "niet geschikt. Een kijkerspubliek van minder dan 5 miljoen zien wij als een niche", zegt de overgevlogen Engelsman om de proporties van zijn wensen te duiden.

De BBC experimenteert reeds met verscheidene alternatieve distributietechnieken. Een daarvan omvat de proeven met iPlayer, een besloten p2p-systeem op basis van Kontiki-techniek waarbij Engelsen onderling tv-beelden, in Windows Media-formaat, met elkaar kunnen uitwisselen. De archiefbeelden gaan niet verder terug dan een week. De Pandora-doos is een setop box met 6 gigabyte aan opslagcapaciteit. Die doos wordt via de digitale ether (Freeview) gevoed in de nachtelijke uurtjes. "De meesten mensen hebben het niet eens door." Archiefkijkers kunnen razendsnel door de BBC-uitzendingen zappen.

"Het is vitaal dat p2p niet als piratenkanaal wordt gezien. De techniek heeft het voordeel dat de distributiekosten niet stijgen bij een toename van kijkers. Immers, kijkers geven aan elkaar de gedownloade beelden weer via de upstream door buiten de BBC-infrastructuur om. Ze zorgen zelf voor de distributie. En met p2p kun je de kopij cachen bij de ISP of op het headend." Een groot nadeel van p2p blijft de hoge technische drempel, auteursrechten, het gebruiksgemak en het gebrek aan een goed werkende elektronische programmagids. Wright: "Tribler is in de toekomst mogelijk een oplossing, vanwege het sociale element erin en omdat het open source is."

Problemen dreigen voor Omroep.nl

Egon Verharen van de Publieke Omroep, onderdeel Omroep.nl, ervaart dezelfde problemen als zijn Engelse collega. De aanschaf van opslag- en streamingservers is een groeiende kostenpost op een moment dat de Publieke Omroep juist moet bezuinigen. "We kunnen het groeitempo van uitzendinggemist.nl niet meer aan bij dit budget."

Verharen, voorheen werkzaam bij Surfnet, experimenteert daarom met twee alternatieve distributietechnologieën. Samen met Nederlandse isp's werkt hij aan een Content Delivery Network (CDN). daarnaast bekijkt de Omroep.nl in hoeverre een p2p-programma als Tribler de distributielasten kan verschuiven naar de eindgebruiker.

Maar zo eenvoudig als de theorie klinkt achter de omarming van p2p-technologie, zo lastig blijkt de praktijk. De Publieke Omroep kondigde de proef met Tribler als alternatief distributiekanaal een jaar geleden aan, maar vooralsnog moet het eerste resultaat nog tot uiting komen.

Het internetdomein Uitzendinggemist.tribler.org is reeds in gebruik, maar de site dient geen enkel praktisch doel. Verharen wijdt het aan problemen met eigendomsrechten. "Producenten zien het downloaden van content als een nieuw platform, naast streaming, en zien daar geld in." In hoeverre hij van plan is in te gaan op die financiële wensen, blijft in het midden. Wel blijkt dat hij niet onwelwillend is om Tribler te gebruiken voor p2p-streaming, in plaats van als virtueel dowloaddoorgeefluik. De innovatiemanager wijst erop dat collega's bij andere omroepen in de EU juist expliciet de voorkeur geven aan p2p-streaming versus p2p-doorgeven.

Omroep.nl: "Onze Long Tail is 'a pile of dead bodies'"

Verharen en wright spraken gisteren in Amsterdam bij de officiele lancering van de Nederlandse, wetenschappelijk gefundeerde p2p-client Tribler. Vergeleken met de vorige versie is het programma gebruiksvriendelijker geworden, bevat het de beginselen een sociaal aanbevelingssyteem en kan met een klik van de muis de videosites YouTube en Liveleak doorzoeken. Johan Pouwelse van de TU Delft: "silicon valley buzzt over de Long Tail en vernieuwingen in de media. maar om vele duizenden videokanalen goed te ontsluiten, is een andere denkwijze vereist. Wij bieden daarvoor de basis."

Egon Verharen over de Long Tail bij Uitzendinggemist: "onze Long Tail is 'a pile of dead bodies'. Hij doelt daarmee op het feit dat slecht 1.250 gearchiveerde uitzendingen verantwoordelijk zijn voor 70 procent van het dataverkeer. Dat is 1.250 uitzendingen op een archiefomvang van 450.000.

Ilse Media tekent voor Tribler-proeven

Tijdens dezelfde bijeenkomst gisteren in het Amsterdamse Cristofori gaven ook elektronicafabrikanten AHT en Pioneer en uitgever Ilse Media acte de presence. Mark Stuart van Pioneer: "In de toekomt kan iedereen een zender beginnen. Als fabrikant moeten wij ervoor zorgen dat we de keuze en beschikbaarheid van kwalitatief hoogstaande kopij maximaliseren voor onze klanten." Stuart ziet een toekomst waarin p2p een schaalbaar distributiesysteem is. Maar hij stelt daarbij wel de voorwaarde dat de gebruikersinterface van de elektronische televisiegids goed uitgekristalliseerd is. Daarnaast moet de consument het oerwoud aan tv-zenders met zijn vertrouwde afstandsbediening kunnen aansturen.

Pioneer gaat, voor een proef in een glasvezelwijk in Engeland, een apparaat ontwikkelen waar Tribler-software in zit verwerkt. De Tribus. Er komen hooguit 1.000 van dit soort kastjes met grote opslagcapaciteit. Stuart: "Ze komen niet in de winkel. We maken ze enkel voor een kleinschalige proef." Tv-kijkers kunnen onderling tv-episodes, speelfilms en documentaires uitwisselen en via Tribler de kijktips van anderen volgen, of niet."

Het Nederlandse AHT hoopt in de komende maanden een vergelijkbaar apparaat in gebruik te nemen. Het tv-kastje, dat bij de Mediamarkt moet komen te liggen en op sites van bedrijven als KPN, is een setop box voor digitale televisie. Behalve Tribler en een harde schijf bevat het ook twee tuners voor Digitenne van KPN. Het apparaat moet circa 500 euro gaan kosten, exclusief eventuele subsidie van een telecomaanbieder.

Ilse media was, in de persoon van informatiearchitect Nils Rooijmans, een van de laatste sprekers van de dag. Rooijmans kondigde aan, dat Ilse Media een intentieverklaring sluit met Tribler. De uitgever wil bekijken hoe het de distributie van kopij die gebruikers zelf maken kan uitbesteden, en dat en passent kan koppelen aan gebruikersprofielen. Hoe de proef eruit gaat zien, weet Rooijmans nog niet. Maar hij acht Cu2 de meest waarschijnlijke Ilse-dienst om een eigen p2p-platform te krijgen.

Deel dit bericht

4 Reacties

Jonathan Marks

BBC is also doing a lot of experiments with store and forward via satellite. The satellite platform has the bandwidth for HD, and that's going to be an even bigger challenge for ADSL. In the end, I think its going to a hybrid – depending on where you want to view TV and what quality. In terms of HD via cable (and even on the phone), you should look at what orange is doing in France. They're way ahead. And shame the Germans didn't get a chance to share their experiences.

Rens van Boxmeer

"What excites me most about the integration of TV and the Web is that hopefully we?ll only use the elements of both in a combination where it makes sense. So let?s not turn the Web into TV. TV is a passive experience where you sit down and get entertained; let?s not turn the Web into ? or the TV into the Web where you constantly have to engage with choosing the next clip or what direction you wanted to go in." Gelezen op: http://www.doubleclick.com/nervecenter/?initInterview=2

Michael Sullivan

I agree that ISP's should be more involved. They should enable multicasting. Some are working on this. But multicasting is not the holy grail since it does not allow vod services, which is a must have for success. Also, the broadcasters should not become a traffic enemy of the access providers. With streaming (yes: CDN, we use vdo-x.net technologies) broadcasters and access providers can build a combined service, lower costs and match revenue models. It's a great model, but broadcasters and access ISP's have to become friends first. We learned that it's important to build a solid value chain and see them as a partner.  But as you may know (or probably not), broadcasters instead are opting for P2P distribution, which generates way more traffic in the ISP networks. Way way more: it suffocates the backbones. Hence, the ISP will squeeze P2P traffic, instead of helping the broadcaster to distribute his content.  I don't agree with Rens: the Internet is a ideal distribution platform for TV. Don't mistake infrastructure with user interface. The web can be anything and I am convinced that within 10 years we'll all be watching TV, listening to the radio, viewing videos via the Web. Not closed IPTV environments. Jonathan: store and forward could be nice, but in the end consumers want true on-demand services: click, play. Not wait till it's downloaded. Or hope it's already downloaded.

patrick labarque - Particratie of democratie

@Jonathan, Rens and Michael,
“Wiens brood men eet diens woord men spreekt”. Elke kolonisator legt zijn taal, godsdienst en rechtspraak op. Wie amerikaans spreekt op een nederlandstalige site gaat daarmee akkoord. Ik en vele anderen hebben het voor evenwaardige communicatie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond