Deel dit artikel
-

Omvang online economie: 4.200 miljard dollar in 2016

De online economieën in de G20-landen groeien in omvang van 2,1 biljoen dollar naar 4,2 biljoen dollar in 2016. De kleine verdubbeling komt vooral door het feit dat burgers in opkomende landen online gaan. En wel heel anders dan wij.

Westerse economieën en ondernemers moeten zich snel en sterk gaan aanpassen, willen ze hun mondiale online voortrekkersrol blijven spelen. Er rollen steeds meer euro’s, dollars, roepi’s en yuans richting het digitale werk- en speelterrein. De aanstaande groei vindt niet meer plaats, maar in de gebieden ten oosten van Europa.

De Boston Consulting Group rekent voor dat de G20-landen samen voor 4.200 miljard dollar aan digitale handel kennen over vier jaar. ‘Dat is groter dan de economie van Italië of Brazilië. Er zijn landen waar tot acht procent van het BNP uit online handel komt’, aldus het adviesbureau.

BCG signaleert, dat zeventig procent van de nieuwe internetters uit opkomende landen komt. Onder hen bevinden zich sowieso al 800 miljoen Chinezen. In 2016 zijn zo’n 2 miljard mensen online.

Het verrassendst van de samenstelling van de nieuwe interneteconomieën is dat vast internet daar amper een rol speelt. Tachtig procent van de gebruikers heeft de mobiele telefoon als primaire interface voor zijn ervaring met online diensten. Het vaste web zou kunnen worden beschouwd als iets ouderwets uit de begintijd van internet.

Foto: Alex Toulemonde (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond