Deel dit artikel
-

Onderzoek: IT-consultants hardst getroffen door malaise

IT- en Business-consultants worden momenteel het hardst getroffen door de malaise in de ICT-sector, en een structurele verbetering is voorlopig niet te verwachten. Als er bezuinigd moet worden, gebeurt dat allereerst op de uitgaven voor consultants, als laatste wil men minder uitgeven aan hardware. Dat stelt Ernst & Young in het tweemaandelijkse onderzoek ICT Barometer.

Het onderzoek wordt gehouden onder zo'n 600 Nederlandse directeuren, managers en ICT-professionals. Uit de resultaten van juni blijkt dat bedrijven het eerst bezuinigen op IT-consultancy (31 procent) en Business-consultancy (25 procent). Vooral directeuren en managers (40 procent) denken bij bezuinigen het eerst aan de genoemde vormen van consultancy. Met name bij de overheid is dat het geval, in het bedrijfsleven denkt men eerder op maatwerksoftware te gaan bezuinigen.

Als er bezuinigd moet worden is hardware het minst favoriet. De helft van de managers en ICT-professionals zegt per se niet te willen bezuinigen op hardware, vooral niet op pc's en servers. Ook op software ten behoeve van beveiling wil men niet bezuinigen. Toepassingen zoals business intelligence, CRM en e-commerce software hebben volgens de ondervraagden momenteel "een lage prioriteit", maar dat is niet het geval in de MKB-sector. Volgens Jacob Verschuur, directeur van Ernst & Young ICT Leadership is dat laatste zo "omdat men daar bezig is met een inhaalslag".

Uit het onderzoek blijkt verder dat ICT-budgetten dit jaar gemiddeld met 12,5 procent zullen dalen ten opzichte van vorig jaar. Bij de vorige ICT Barometer was er nog sprake van een verwachte daling van zeven procent. Ook in het MKB is de verwachting dat de ICT-budgetten fors zullen dalen; organisaties met twintig tot 99 werknemers verwachten een daling van drie procent, organisaties met minder dan twintig werknemers verwachten een daling van 23 procent, en bedrijven met meer dan honderd werknemers zeggen in het onderzoek een daling van de ICT-budgetten met vijftien procent te verwachten.

Deze verwachtingen gaan overigens gepaard met een verminderde behoefte aan ICT-toepassingen. 34 procent van alle ondervraagden zegt geen (nieuwe) behoeften te hebben op het gebied van ICT-toepassingen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan Jaap Nijemeisland

Ik word eigenlijk steeds moeier van dit soort berichten… Het lijkt me er steeds meer en meer op alsof het juist de bedoeling is dat het slecht gaat met de ICT-sector. Natuurlijk is het zo dat de sector de laatste jaren gemazzeld heeft met alles wat er mogelijk was, maar op een of andere manier vinden veel partijen (vooral de economen) dat het slecht moet gaan met de (ICT-)economie. Mijn mening is, dat als men gewoon weer aan weet te geven, wat de meerwaarde van ICT voor de maatschappij is, en het gemak van de ICT weer inzichtelijk blijkt dat het allemaal reuze mee kan vallen. En ja, allerlei 'hype'-bedrijfjes redden het niet, maar een select aantal moet wel blijven bestaan. Anders hadden we vroeger ook niet allemaal lol gehad van Rubik's Kubus… Mag dat binnen de ICT aub ook. Mijn oproep aan de media, maar ook vooral aan beursanalisten (zie elke dag op RTL-Z): Houdt alsjeblieft op met het moeilijk maken van de marktsituatie door alleen maar te roepen hoe slecht de ICT-sector wel niet loopt. Laten we toch met zn allen inzien dat IT essentieel is voor de economie en dat het al met al het leven een heel stuk aangenamer heeft gemaakt en nog steeds maakt! Revival van de ICT-sector? Gaarne in Q3 van dit jaar! Maakt het leven een stuk aangenamer. Recessie?! Wordt ons aangepraat en we geloven er nog in ook.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond