Deel dit artikel
-

Online en events houden vakuitgevers overeind

Duitse vakuitgevers hebben 2011 met een plus afgesloten omdat de focus op online en events effect sorteert.

Het uitgeven van vaktijdschriften en -boeken alleen bleek vorig jaar financieel uitdagend. De omzet uit losse verkoop en abonnementen liep terug. Enkel de reclameinkomsten bij papieren bladen gingen nog een fractie van een procent omhoog. Het jaar 2011 werd door de helft van de uitgevers geschetst als ‘beter dan het jaar ervoor’.

Brancheorganisatie Deutsche Fachpresse publiceert een overzicht waaruit blijkt hoe Duitse vakuitgevers vorig jaar hebben gepresteerd.

Vijftien procent van de omzet komt uit digitale kanalen. Dat is overwegend het web, maar in toenemende mate ook mobiele apps. Zes procent van de omzet is afkomstig uit het organiseren van events, fysieke bijeenkomsten die in het verlengde van de vaktitels liggen.

Duitse vakuitgevers realiseerden vorig jaar een omzet van 3,1 miljard euro. Dat is 1,9 procent dan in 2010. Meer dan de helft van de brancheomzet, 1,8 miljard euro, komt uit tijdschrifthandel, en een half miljard uit ‘elektronische media’.

Een opsplitsing van de omzet laat zien, dat de grootste groei zit in digitale media en het leveren van diensten rondom de vaktitels. Daar vallen ook events onder.

De uitgevers zijn voor het jaar 2012 minder positief. Iets meer dan een kwart denkt dat dit jaar beter wordt dan 2011. De helft denkt dat het gelijk blijft.

Foto: Paul Posadas (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond