Deel dit artikel
-

Oplichters en spammers bij Alphamega

Hosting provider Alphamega uit Valkenswaard biedt onderdak aan Nigeriaanse oplichters, terwijl spammers pas na veel klachten op straat worden gezet. “We beschermen geen criminelen”, zegt Alphamega directeur Chris Vermeulen.

Bij Alphamega worden momenteel twee oplichtersites gehost, allebei volgens Whois informatie op naam van Johny Tobi: een van Global Safety Finance and Securities en een van Prudentfinance.com. In beide gevallen gaat het om sites van nepbedrijven die aantoonbaar worden ingezet voor Nigeriaanse afpersingspraktijken.

Over Prudentfinance is het Alphamega al enkele keren gewaarschuwd, zelfs vanuit Engeland. Een 75 jarige man uit Birmingham had naar aanleiding van een spammail over een miljoenenprijs in een vermeende Australische Internationale Loterij 19.000 pond aan administratiekosten overgemaakt via Western Union aan Nigeriaanse oplichters in Nederland, die hem vervolgens vroegen om al zijn financiële gegevens achter te laten bij de site van Prudentfinance. De man werd daarbij volgens haar dochter, die Emerce hierover benaderde, telefonisch bedreigd.

Ruim een week geleden werd nog een zogenoemde spamrun uitgevoerd voor Global Safety Finance and Securities. Dat gebeurde opvallend genoeg enkele dagen nadat in Amsterdam Zuid Oost niet minder dan 52 Nigeriaanse email oplichters waren opgepakt die ook gebruik maakten van sites van nepbedrijven (o.a. Global Securities and Financial Company Limited en Fortune Trust Finance & Securities). Hoewel Alphamega ook hierover is gewaarschuwd, is de site nog steeds in de lucht.

Volgens directeur Chris Vermeulen is in overleg met zijn jurist besloten om “personen die menen dat er illegale praktijken gebezigd worden via een website die wij hosten naar de politie te verwijzen.” “Het is moeilijk aan te tonen dat er via die sites iets illegaals gebeurt. Als de zaak helder zou zijn dan zouden gedupeerden vast hun beklag hebben gedaan.”

Naast Nigeriaanse oplichters bood Alphamega tot eind januari onderdak aan enkele sites van SlovNed Kajo BV, een Hilversums bedrijf dat op zeer agressieve wijze reclame maakt voor bedrijfssoftware (SNK).

Rejo Zenger van Spamvrij vermoedt dat SlovNed Kajo BV zijn eigen spamruns verzorgt. “Ze kapen computers die door geen enkele andere spammer wordt benut.” En Zenger denkt dat SlovNed ook iets te maken heeft met de Mein Kampf spam die een spammer onlangs uit wraak uit zijn naam heeft verstuurd, en waarover WebWereld berichtte. Daarvoor werden toevallig dezelfde computers gebruikt.

SlovNed/SNK had eerder een site ondergebracht bij het Zwolse Yourhosting.nl, dat begin dit jaar besloot om de spammers af te sluiten na een klachtenregen over spam. Yourhosting overweegt een kort geding tegen SlovNed Kajo aan te spannen. ‘Ze hadden bij ons alleen een site ondergebracht waar mensen zich voor de spam konden afmelden,’ zegt directeur Valentijn Borstlap. ‘De eigenlijke site leek in China staan, maar we kwamen er al snel achter dat we bij Alphamega moesten zijn. Toen we SNK afsloten, ging het bedrijf op hun site tegen ons tekeer.’

Borstlap zegt Alphamega diverse keren te hebben gewaarschuwd voor SlovNed. ‘Drie keer per telefoon, en twee keer per email,’ aldus Borstlap. ‘Op geen van die gesprekken is met gepaste professionaliteit
gereageerd. Er werden zelfs andere subdomeinen van de spammer gehost.’

Eind januari is SlovNed echter geblokkeerd, zo zegt Vermeulen. ‘Voor zover wij hebben kunnen beoordelen, is er niet via onze servers gespamd. Wel hebben zij via servers van andere hostingproviders gespamd, terwijl hun website bij ons gehost was.’ Hij laat in het midden of dat de reden is dat de spammer is afgesloten.

Vorig jaar werd Alphamega ook al eens gewaarschuwd over spam voor een illegale goksite Brekiebrekie.nl, maar Vermeulen zegt dat alleen de domeinnaam via Alphamega was geregistreerd. En verschillende bronnen zeggen dat Alphahosting zogenoemde transitdiensten – het tegen betaling uitwisselen van internetverkeer – heeft verleend ten behoeve van de bedrijven van Martijn Bevelander, die zich nog voor spamactiviteiten nog steeds moet verantwoorden tegenover de Federal Trade Commission (FTC).

Vermeulen zegt dat hij geen spammers en criminelen in bescherming neemt. ‘We doen niet aan bullet proof hosting. Wanneer iemand spamt wordt de site in kwestie geblokkeerd en de klant de deur gewezen.’

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!