Deel dit artikel
-

OPTA: kabel moet open voor derden

OPTA heeft vrijdag opnieuw een toegangsverplichting opgelegd aan de vijf grote kabelbedrijven @Home, Casema, Delta, Multikabel en UPC. Zij moeten hun kabelnetten alsnog openstellen voor programma-aanbieders.

De OPTA heeft vrijdag een zogenoemd herstelbesluit voor de omroepmarkt genomen. Het College van Beroep had in juli 2007 een eerder besluit van de OPTA vernietigd. Het CBb stelde dat OPTA de door haar opgelegde toegangsverplichting voor de vijf grootste kabelmaatschappijen voor distributie van radio- en televisieprogramma’s onvoldoende had gemotiveerd. Dat is nu dan alsnog gebeurd. OPTA heeft de behoefte naar toegang door programmaaanbieders nader onderzocht.

De verplichting tot levering van zogeheten ‘omroeptransmissiecapaciteit’ maakt het mogelijk dat naast omroepprogramma’s ook nieuwe, innovatieve diensten zoals Video on Demand, van andere programma-aanbieders op de kabel kunnen worden aangeboden. Kabelaars zijn niet gelukkig met het besluit en zullen vermoedelijk binnen zes weken beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Belangenvereniging NLKabel heeft in een eerste reactie laten weten weinig nieuws te horen.

Toezicht op de kabelsector wordt wat OPTA betreft een van de speerpunten van 2008, zo blijkt uit een vorige week gepubliceerde beleidsnotitie. "Een kernvraag is of kabelaars over zodanige voordelen beschikken – bijvoorbeeld doordat zij als enigen de mogelijkheid hebben om het televisiepakket analoog aan te kunnen bieden aan consumenten – dat zij daarmee in staat zijn zich onafhankelijk te gedragen. Een voorbeeld van dit gedrag is het kunnen verhogen van prijzen, of de consument als klant volledig naar zich toe kunnen trekken (door ook breedband internettoegang en telefonie aan te bieden), zonder dat concurrenten daarop adequaat kunnen reageren. Ondanks de voortschrijdende digitalisering, ziet het er niet naar uit dat het gebruik van analoge TV snel terugloopt, waardoor deze problematiek voor een langere periode relevant zou blijven."

Deel dit bericht

3 Reacties

snijdera3

Ik vind als de KPN zijn kabel aan derde moet open stellen, dan moeten de kabelmaatschappijen hun kabel eveneens openstellen voor derdeopenstellen.

willm

Dit is een raar besluit omdat het analoog aanbieden van tv signaal ook zou moeten kunnen langs de ether en die mogelijkheid is door de overheid zelf uitgeschakeld. Het kan dan niet zo zijn dat iets wat privaat is opgebouwd dan zomaar ineens moet worden opengesteld terwijl het KPN net niet volledig open is. (Net als naar de toekomst gekeken eerder meer gesloten zal worden dan open door het all-ip)

Hans

Ach wat een gedoe… met breedband Internet zijn alle netwerken tegenwoordig sowieso al open.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond