Deel dit artikel
-

Oracle probeert ruzie over webservices te voorkomen

Oracle wil dat een belangengroep zich uitspreekt over een standaard voor webservices, dit om een strijd te voorkomen tussen de grote aanbieders van deze diensten. Dit zou schadelijk zijn voor de markt voor webservices. Het World Wide Web Consortium zal zich vandaag buigen over een voorstel van Oracle.

Webservices bestaan uit software die gebruikers via internet kunnen oproepen. Het is mogelijk om die software op zich te gebruiken, maar het is ook mogelijk om deze te combineren tot 'applicaties'. Webservices geven soms alleen informatie, bijvoorbeeld inzicht in de voorraad, of zorgen voor een hele handeling, zoals het controleren van een banksaldo van een klant. (Zie ook dossier Webservices .)

Al enige tijd tekenen zich onder de leveranciers meerdere kampen af die elk hun voorkeur hebben wat standaard betreft. Afgelopen zomer kwamen Sun, Intalio en SAP tot het Web Services Choreography Interface (WCSI genoemd) al snel daarna gevolgd door het tandem Microsoft en IBM dat een concurrende standaard neerzetten met Business Process Execution Language for Web Services (BPEL4WS). BEA Systems, eveneens een grote aanbieder, meldde in augustus dat het zou streven naar een standaard, in overleg met de andere aanbieders.

Volgens Cnet neemt Oracle het inititatief tot 'bemiddeling' om spanning tussen enerzijds IBM en Microsoft en anderzijds Sun weg te nemen. Voor het succes van webservices is bovendien standaardisering cruciaal, wordt van verschillende kanten benadrukt. "We denken dat de keuze gedaan moet worden binnen een open forum en dat een zo breed mogelijke gemeenschap in staat moet worden gesteld te werken met die standaard op een rechtenvrije manier", aldus Don Deutsch, vice president standards strategy and architecture bij Oracle.

Oracle hoopt dat het World Wide Web Consortium besluit om te kiezen voor een van de standaarden, of besluit om beide standaarden samen te voegen tot een enkele standaard. Het World Wide Web Consortium telt rond de vijfhonderd leden, voornamelijk bedrijven die software ontwikkelen, en is in 1994 opgericht met als doel standaarden te formuleren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond