Deel dit artikel
-

Orange: 13 miljoen mobiele breedbandklanten

Twaalf procent van de klanten van telecomaanbieder Orange heeft een abonnement op mobiel breedband. In Frankrijk steeg de omzet uit niet-spraak-diensten daarom met 14 procent afgelopen jaar.

Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2007 die France Telecom, eigenaar van Orange, vanochtend in Parijs presenteerde.

Uit de toelichting op de cijfers blijkt dat Orange 13 miljoen abonnees heeft op mobiel internet, via Edge of Umts. Hoeveel omzet dat oplevert is niet bekend.

KPN zei gisteren bij de presentatie van diens jaarcijfers te verwachten dat mobiel internet de komende jaren fors zal groeien. In 2010, zo verwacht KPN, zal omzet uit mobiel dataverkeer substantieel bijdragen aan de omzet."

Tweederde van de 110 miljoen mobiele klanten van Orange bevinden zich in Frankrijk, Engeland, Spanje en Polen. Orange Nederland is sinds het najaar van 2007 eigendom van T-Mobile. De bedrijven voeren momenteel een fusie uit die, naar verwachting, eind volgend jaar is afgerond.

Datadiensten droegen bij Orange Frankrijk voor 17,3 procent bij aan de omzet. De omzet uit mobiele datadiensten, exclusief sms, stegen met 14 procent. Harde cijfers noemen de Fransen niet.

In de Verenigde Staten zorgt de introductie van Apples iPhone voor significate toename van gebruik van mobiele datadiensten. Volgens marktonderzoeker Canalys heeft Apple nu 6,5 procent van de mondiale smartphone-markt in handen.

Of de iPhone ook in Europa zo’n grote impact zal hebben, valt te bezien. In Duitsland verkocht Apple in de eerste 11 weken sinds november jongstleden slechts 70.000 Apple-telefoons.

KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer omschrijft de iPhone aan de Financial Times als ‘behoorlijk onbruikbaar’. Dat neemt echter niet weg dat hij graag Apples lokale partner wil zijn op de Nederlandse markt.

In Frankrijk gingen er, via partner Orange, in één maand 70.000 iPhones over de toonbanken.

France Telecom boekte over 2007 een omzet van 53 miljard euro, 2,4 procent meer dan in 2006. De nettowinst kwam uit op 6,3 miljard, 2,1 miljard meer dan een jaar geleden. De mobiele divisie was voor 54,7 procent verantwoordelijk voor de totale omzet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond