Deel dit artikel
-

Oud-bestuurder Yooz verder in e-learning

Na zijn schorsing als bestuurslid bij Newconomy-participatie Yooz.com is Dethmer Drenth begonnen met een nieuw bedrijf op het gebied van e-learning. Het bedrijf, Cela-Europe.com , is gevestigd in Antwerpen, ook zijn er kantoren geopend in Frankrijk en Spanje. Drenth zegt volledig eigenaar van het bedrijf te zijn. Tjibbe Veenstra, die ook geschorst werd als Yooz-bestuurder, is adviseur bij CeLa-Europe.com.

Drenth is CeLa-Europe gestart in maart van dit jaar. Deze maand werd de website geactiveerd. "CeLA Europe moet een Europees platform worden waar informatie wordt verschaft over e-learning en vooral de toepassingen ervan binnen het bedrijfsleven", zegt Drenth. "We denken hierbij bijvoorbeeld aan het organiseren van conferenties, workshops en het uitbrengen van een magazine." Het is de bedoeling dat de eerste editie van dit magazine op 1 september verschijnt.

Drenth was tot begin dit jaar bestuurslid bij Yooz.com, een bedrijf dat trainingen verzorgde via internet. Newconomy had een belang van 47,8 procent in Yooz verworven en betaalde daarvoor 3,5 miljoen euro. Op 31 januari werd Drenth geschorst, samen met mede-bestuurslid Tjibbe Veenstra. Daarop deden geruchten de ronde als zou er fraude gepleegd zijn binnen Yooz. Betrokkenen, waaronder Maurice de Hond (commissaris bij Yooz.com) wilden er geen uitlatingen over doen.

Consultancy Ernst & Young startte op verzoek van Newconomy een onderzoek naar de gang van zaken binnen Yooz.com, maar resultaten hiervan bleven binnenskamers. Ook is geen zaak aangespannen tegen de voormalige bestuurders van Yooz.com. Drenth doet er nog steeds het zwijgen toe. "We hebben intern afgesproken er geen uitlatingen over te doen."

Inmiddels is Yooz.com zo goed als ontmanteld. De site is al geruime tijd op non-actief gesteld en de paar medewerkers die er nog waren werden ondergebracht bij Elsevier Training, het bedrijf dat in juli vorig jaar door Yooz.com werd overgenomen . Beide bedrijven werden toen onderdeel van de Yooz Holding. Elsevier Training is een goed renderend bedrijfsonderdeel binnen deze holding, zo vertelden betrokkenen. Na het wegsturen van Drenth en Veenstra werd op initiatief van Newconomy interim-manager Peter Kuipers aangesteld bij Yooz.com om de zaak weer in gewenste banen te leiden. Kuipers is momenteel de enig bestuurder binnen Yooz Holding. Inmiddels is hij ook benoemd tot directielid binnen Newconomy.

Cela-Europe.com telt inmiddels kantoren in Spanje en Frankrijk, volgens Drenth groeimarkten als het gaat om e-learning. Aan een kantoor in Nederland wordt nog niet gedacht, zo laat hij weten. De hoofdvestiging van CeLa-Europe.com is in Antwerpen. Daar is ook het bedrijf Boppeslach gevestigd dat de domeinnaam CeLa-Europe.com beheert en vernoemd is naar een Fries kaatsspel. Boppeslach is volgens het Handelsregister in Antwerpen in april 2000 opgericht en staat op naam van Tjibbe Veenstra en Julie Ackermans. Maar de Fries Tjibbe Veenstra is geen mede-eigenaar van CeLa-Europe.com, vertelt Drenth. "Hij is alleen betrokken als adviseur. Het bedrijf is volledig eigendom van mij en ik ben ook enig bestuurslid." Kinderen van Veenstra zijn wel in dienst bij CeLa-Europe.com. Zoon Nils Veenstra beheert het Franse kantoor en dochter Lise Veenstra is verantwoordelijk voor de vestiging in Barcelona. Financiering van het bedrijf komt ook volledig op rekening van Drenth. "Er zijn geen externe financiers bij betrokken."

Wordt CeLa-Europe nu een concurrent van Elsevier Training (Yooz Holding)? Drenth vindt van niet. "De activiteiten van ons zijn in geen enkel opzicht te vergelijken met die van Elsevier Training of Yooz, daarom zijn we niet concurrerend."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond