Deel dit artikel
-

Overwinning op megaspambende

Een van de grootste spamnetwerken die op een bepaald punt verantwoordelijk was voor eenderde van alle spam, is afgesloten. Een federale rechtbank in Chicago heeft dinsdag de activa van de groep laten bevriezen.

In de laatste tien jaar heeft de Federal Trade Commission (FTC) meer dan honderd zaken aangespannen tegen spammers. Tot nu toe was deze zaak de grootste. De groep verzond miljarden ongewenste e-mailberichten in de laatste twintig maanden waaronder de geijkte spamberichten met aanbiedingen voor onder meer nephorloges en dieetpillen. Dat meldt de New York Times.

De commissie vroeg de rechtbank de activa van de groep te bevriezen omdat ze gebruik zouden maken van oneerlijke handelspraktijken die ingaan tegen de Can-Spam Act van 2003. Die wet kan spammers aanpakken wanneer zij valse informatie geven in mails of wanneer zij geen mogelijkheid bieden aan consumenten om volgende e-mails te weigeren.

Spamvolumes

Spamonderzoekers zijn enthousiast over de uitkomst in de zaak en hopen dat hiermee een boodschap werd overgebracht naar andere spammers. Dat de spamvolumes hiermee omlaag gaan, is ijdele hoop. “Er zijn altijd spammers die deze lege plek weer opvullen”, aldus Graham Vluley, consultant bij spambeveiligingsbedrijf Sophos.

Het spamnetwerk gebruikte een botnet voor het versturen van de spam. Een botnet is een netwerk van besmette computers waarmee spam kan worden verstuurd, vaak zonder medeweten van de computereigenaar.

10 miljard berichten per dag

Het botnet van het netwerk bestond uit 35 duizend computers en kon 10 miljard e-mailberichten per dag versturen. Volgens een beveiligingsbedrijf dat meewerkte aan het onderzoek was het botnet de grootste bron van spam op het internet.

De internationaal opererende groep had onder meer banden met China, Australië, Nieuw zeeland, en de Verenigde Staten. Farmaceutische producten werden verscheept vanuit India, de websites waren gebaseerd in China en het netwerk maakte gebruik van een elektronisch geldnetwerk in Georgië en Cyprus.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond