Deel dit artikel
-

Overzichten snelst groeiende ICT-bedrijven verschillen enorm

Twee overzichten van de snelst groeiende Nederlandse ICT-bedrijven blijken enorm te verschillen. De Fast 50 van Deloitte & Touche en de Nederlandse lijst van GrowthPlus hebben slechts twee bedrijven met elkaar gemeen. Om verdere verwarring te voorkomen gaan de twee in gesprek om beide lijstjes voortaan in elkaar te schuiven.

Er zijn slechts twee ICT-bedrijven die zowel voorkomen op de Fast 50 van management-consultant Deloitte & Touche als op de Nederlandse lijst van GrowthPlus, dat zichzelf omschrijft als "pan-Europese vereniging van dynamische ondernemers": de softwaremakers Seagull en Tridion. Bedrijven uit de Fast 50 als Bibit, Nedstat en de Kahuna Group en The Vision Web, Centric Holding en Penta Scope uit GrowthPlus zijn niet bij de concurrent te vinden.

Toch pretenderen beide overzichten de "snelst groeiende bedrijven" te inventariseren. Lambert Pater, voorzitter van het Nederlandse chapter van GrowthPlus , schrijft het enorme verschil toe aan de gebruikte meetmethoden. "Wij meten vooral de grootste banenscheppers", legt Pater uit.

Zijn organisatie stelt jaarlijks een Europees overzicht op (van vijfhonderd bedrijven) dat is gebaseerd op de zogeheten David Birch Employee Growth Index, die zich vooral richt op werkgelegenheidsgroei. De Fast 50 op haar beurt hanteert dezelfde methode als het Amerikaanse magazine Fortune en baseert zich op de gerapporteerde omzet. Basis is de gemiddelde omzetstijging over drie jaar. GrowthPlus gebruikt een meetperiode van vijf en Fast 50 één van drie jaar.

"Ik begrijp dat er verwarring kan onstaan bij het publiek", erkent Joop de Jong, verantwoordelijk partner bij Deloitte & Touche. Beide partijen overleggen volgens hem deze week over een eventueel samengaan. Dat kan betrekkelijk makkelijk omdat GrowthPlus altijd werd opgesteld door accountant Arthur Andersen. Delen van Andersen Nederland zijn eerder dit jaar samengegaan met Deloitte.

De Fast 50 noemt Bibit (gemiddelde omzetstijging over drie jaar van 3991 procent), TotalWeb Internet Applications (1349 procent) en Tridion (502 procent) als hoogste stijgers. De snelst groeiende ICT-bedrijven in het GrowthPlus-overzicht zijn The Vision Web (dat 529 arbeidsplaatsen schiep), Centric Holding (2100) en Penta Scope (330), van Lambert Pater. In totaal zorgden de negen ICT-bedrijven in het GrowthPlus-overzicht de afgelopen vijf jaar voor 3775 nieuwe arbeidsplaatsen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Teun van Essem

Heel eenvoudig: beide lijsten zijn nonsensicaal. Centric schept helemaal geen banen maar acquireert; hoe kun je dat nou als groei van werkgelegenheid aanmerken? Omzetgroei (Fast50): ook leuk, bij een startpunt van EUR 50.000 maar echt relevant? Nee dus.

mujibor de Graaf

Wat een onzin! Met name die lijst van D&T. Hoe hebben ze gemeten? Het aantal kopjes koffie die meer gedronken worden doordat de 'bankzitters' niets te doen hebben? OF zijn er bedrijven in deze lijst gezet doordat ze zijn gegroeid van 2 mensen naar 5 mensen. Goh ja meer dan 100% gegroeid!, dat is knap. Laten we nu eens starten met het weergeven van de 'WERKELIJKHEID'. Ik denk dat we daar allemaal wel behoefte aan hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond