Deel dit artikel
-

Palm-oprichters in voorspellende software

De bedenkers van de inmiddels legendarische Palm Pilot zijn terug met een nieuw bedrijf Numenta, dat onder de naam Grok voorspellende software maakt. Voor energiebedrijven, maar ook voor adverteerders.

Numenta van Palm-oprichters Jeff Hawkins en Donna Dubinsky bestaat al sinds 2005, maar presenteerde pas een dezer dagen zijn nieuwe technologie, die grotendeels gebaseerd is op neurowetenschappen. Volgens Hawkins zijn er genoeg bedrijven die data opslaan en verwerken, maar er zelden praktische problemen mee oplossen.

Volgens Hawkins is het niet noodzakelijk om grote hoeveelheden data op te slaan en die te analyseren, omdat de gegevens al snel verouderen. De halfwaardetijd kan zeer snel toenemen. In plaats van modellen los te laten op grote hoeveelheden data, is het beter om on the spot rekenmodellen te ontwikkelen aan de hand van livedata of ‘streaming data’, zoals hij het noemt. Hawkins vergelijkt de werking met die van de menselijk neocortex, die ook patronen weet te herkennen en daarop anticipeert.

De technologie wordt momenteel getest bij een aantal klanten. In een geval wordt de energieconsumptie voorspeld. Grok kan ook worden gebruikt om de stroom van advertenties beter te distribueren via verschillende sites van een of meer uitgevers.

Het is voor het eerst sinds Palm dat de oprichters weer eens van zich laten horen. De Palm Pilot was een elektronische agenda die met name in de jaren negentig erg populair werd, maar uiteindelijk werd ingehaald door de smartphone, die dezelfde functies bood. Palm werd in 2010 voor 1,2 miljard dollar verkocht aan Hewlett-Packard.

De bedoeling is dat de nieuwe technologie volgend jaar commercieel wordt uitgerold. SAP bestuurder Rami Brantizky wordt CEO van het bedrijf.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond