Deel dit artikel
-

PCM wil Kranten.com juridisch aanpakken

Dagbladen-uitgever PCM onderneemt juridische actie tegen Kranten.com . Dit online krantenoverzicht zou de merkrechten, auteursrechten en databankrechten van de dagbladen schaden, maar in feite draait de zaak om verloren advertentie-inkomsten. Kranten.com-advocaat Dirk Visser: "Deze zaak kan gevolgen hebben voor het hele Internet. Als PCM gelijk krijgt, mag niemand meer 'deeplinken'."

Dagelijks verzorgt de site Kranten.com een overzicht van het nieuws in de dagbladen. Daarbij gebruikt het de koppen van het originele bericht. De link leidt direct naar de betreffende pagina, en daar wringt de handschoen. Zo slaat een bezoeker de homepage van de bewuste krant over, en dat is vaak de enige pagina waarop de dagbladen advertenties plaatsen.
Visser, advocaat bij Stibbe Simont Monahan Duhot, snapt de ophef van PCM niet zo goed. "Door op het web te publiceren, stem je er stilzwijgend mee in dat er gelinkt wordt. Dat is volgens mij ook een belangrijk onderdeel van het Internet. Als jij naar een bepaald onderwerp of nieuwsfeit zoekt, wil je niet naar de homepage van een krant of bedrijf geleid worden, want dan weet je nog niet waar je moet kijken."

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!