Deel dit artikel
-

Philips levert hoogleraar Digital fabrication

Philips levert een bijzonder hoogleraar Digital fabrication aan de Universiteit van Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen en het Noordelijke bedrijfsleven slaan de handen verder ineen om de slimme product-creatie en dienstverlening (smart industries) van de toekomst te ontwerpen.

In overleg met het bedrijfsleven heeft de RUG een onderzoeksagenda opgesteld die meer samenhang moet brengen in de verschillende samenwerkingsverbanden die er nu al zijn tussen universiteit en bedrijfsleven.

De academische roadmap presenteert thema’s rond lopend en toekomstig onderzoek op het gebied van slimme industrie. De samenwerking kent een integratie van de nieuwste ontwikkelingen in bedrijfskunde en economie en de engineering- en natuurwetenschappen. Daarnaast biedt de agenda mogelijkheden voor verdere samenwerking met andere onderzoeksrichtingen in sociale wetenschappen, informatica en andere onderzoeksgebieden die kunnen helpen bij het verder versterken van het smart-industrie profiel.

In Smart Industries draait alles om digitalisering: producten worden intelligent, processen moeten ‘zichzelf corrigeren’. Alle spelers uit de maak- en dienstverlenende industrie (consumenten, bedrijven, toeleveranciers) worden via het Internet of Things aan elkaar gekoppeld en gaan continu informatie delen. D

De RUG ziet hierbij onderzoeksuitdagingen op het gebied van business innovatie, geavanceerde productie- en logistieke processen (zelfregulerend en gecontroleerd in real-time), behendige vraaggestuurde productie en dienstverlening (maatwerk door efficiënte processen die zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden) en geïntegreerde intelligentie (ontwerp en toepassing van cyber-fysica en het Internet of Things).

RUG neemt ook deel het consortium High Tech Systems and Materials (HTSM Noord-Nederland), waarin Philips, SRON, Astron, Fokker en MKB bedrijven zijn verenigd,

De samenwerking tussen bedrijfsleven en universiteit heeft er onder andere toe geleid dat Jan Post van Philips Consumer Lifestyle Drachten vanaf juni 2015 is benoemd als honorair hoogleraar Digital fabrication binnen het Engineering and Technology Institute Groningen (RUG). Hij is trekker van het landelijk HTSM-thema manufacturing en mechatronics en een van de initiatiefnemers van de roadmap.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond