Deel dit artikel
-

Playstation 2 spelcomputer online

Sinds deze week zijn er in de VS netwerk-adapters te koop voor de Playstation 2. Daarmee is Sony de eerste van de consolefabrikanten (naast Microsoft met de Xbox en Nintendo met de Gamecube) die daadwerkelijk online toegang via een spelcomputer biedt. Voor veertig dollar krijgen spelers gratis toegang tot een Sony-netwerk waar een aantal games online gespeeld kan worden.

Een van de verschillen met de Xbox Live -dienst, die later dit jaar van start gaat, is dat toegang tot het Sony-netwerk veel minder gestructureerd is. Zo kunnen naast Sony ook de uitgevers zelf gameservers beschikbaar stellen en kunnen zij zelf bepalen of en hoeveel geld zij vragen voor het gebruik.

Een ander opvallend verschil is dat de netwerk-adapter van Sony zowel 56k-modems als breedband-verbindingen (kabel en DSL) ondersteunt. De Xbox van Microsoft werkt alleen met breedbandverbindingen, hierbij zit de betreffende adapter echter al in het apparaat ingebouwd, zodat in principe elke Xbox reeds geschikt is voor toegang tot de online diensten van Xbox Live.

Sony zegt voor dit jaar te rekenen op een verkoop van 400.000 adapters in de VS. Het Japanse bedrijf zegt dat er tot nu toe elf miljoen Playstations 2 in de VS zijn verkocht. In de Benelux gaat het om 400.000 verkochte apparaten. De richtprijs van een Playstation 2 is overigens in de euro-landen sinds donderdag verlaagd tot een bedrag tussen 249 en 265 euro. Tegelijkertijd verlaagde Microsoft de prijs van de Xbox tot 250 euro.

Wanneer de netwerk-adapter van Sony in Europa zal worden verkocht en hoeveel deze adapter hier moet gaan kosten is nog niet bekend.

Deel dit bericht

6 Reacties

Floris Hulsmann

Ok, ze zijn failliet, maar Dreamcast van Sega was de allereerste spelconsole die online ging. En dat was nog gratis ook en uitgespreid over heel Europa. Maar ja, de wet van de remmende voorsprong is ook hier van toepassing. (ingekort door de redactie)

radja

"Voor veertig dollar krijgen spelers gratis toegang tot een Sony-netwerk waar een aantal games online gespeeld kan worden." Sinds wanneer is veertig dollar gratis? Voor veertig dollar gratis toegang is onzin. [naschrift redactie] Veertig dollar is de eenmalige prijs die voor de adapter betaald moet worden, toegang tot het netwerk is vervolgens gratis. Ben de Dood – redactie Emerce

Koos Koets

Ook de Xbox kan gebruik maken van eigen servers, een groep hobbyisten heeft een tooltje geschreven waarbij het mogelijk is om een linked xbox te simuleren over het internet, nadeel daarvan is echter wel dat je nog steeds via een splitscreen speelt.

a. de silva de freitas

Oh ja? , "Daarmee is Sony de eerste van de consolefabrikanten (naast Microsoft met de Xbox en Nintendo met de Gamecube) die DAADWERKELIJK online toegang via een spelcomputer biedt." Een console met een modem/ethernet adapter is geen noviteit. Het is Sega met de Dreamcast die de eer toebehoort (een modem was standaard inbegrepen).Sega die het pioniers werk heeft gedaan, daar kan Sony met zijn grote marktaandeel de vruchten van plukken. Sega ook, want Sega is niet failliet, ze maken alleen geen consoles meer. Sega is een van de grootste softwaremakers voor de Playstation2, Gamecube en Xbox. Denk aan het rpg spel, "Phantasy Star ONLINE"(begin 2001). (ingekort door de redactie)

koos koets

Online mogelijkheden bieden is niet moeilijk, elke fabrikant kan een modem/netwerk kaart in de console proppen. Het gaat er echter om dat er daadwerkelijk games geproduceerd worden die een meerwaarde hebben om online te spelen, Microsoft zal daarin zeker hoge ogen gaan gooien, hoewel ik er ook weer niet 100% van overtuigt ben. Ik zit redelijk in de MultiPlayer scene en de opvatting om mij heen is toch dat je MP Games met muis en keyboard speelt. Op dat punt heb je met een console een behoorlijk nadeel.

perpetualrabbit

Er is ook een Linux-kit te krijgen voor de Playstation 2. Daarin zit een 40GB harddisk, dezelfde netwerkkaart als die in het artikel maar dan zonder de modem, een USB toetsenbord en een USB muis, mooi zwart met Sony PS2 logo's en dergelijke. Daarnaast krijg je dan 2 DVD's met daarop Linux en een runtime environment. En een set kabels zodat je een echte monitor kunt aansluiten, met 1280×1024 pixels.Zo heb je voor niet al te veel geld ineens een heel aparte desktop computer. Aangezien het feit dat de PS2 twee USB aansluitingen heeft, kun je dus altijd een muis en toetsenbord, en overigens ook allerlei andere randapparatuur aansluiten. Dus het "nieuwtje" is eigenlijk helemaal niet nieuw, maar al een tijdje in de maak.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond