Deel dit artikel
-

Politie haalt DoubleVPN uit de lucht

DoubleVPN is uit de lucht gehaald. Dit bedrijf leverde VPN-diensten: afgeschermde internetverbindingen die cybercriminelen een veilige haven boden om hun slachtoffers aan te vallen.

In tal van Europese landen, waaronder Nederland en Duitsland, en in de Verenigde Staten en Canada zijn gisteren servers van DoubleVPN in beslag genomen en is de infrastructuur uitgeschakeld. Op de websites van DoubleVPN is nu een zogeheten splashpage zichtbaar van politie en justitie: facilitators van cybercriminaliteit zijn niet anoniem.

DoubleVPN was een kleine VPN-aanbieder, maar heel belangrijk voor cybercriminelen. Er werd op verschillende fora veel over gesproken. De dienst maakte zelf ook reclame op deze fora; vooral op Russisch- en Engelstalige ondergrondse cybercriminele fora. DoubleVPN werd onder meer gebruikt door ransomware-verspreiders en phishing-fraudeurs.

De dienst bood klanten maximale anonimiteit door niet alleen enkelvoudige, maar ook dubbele, driedubbele en zelfs quad-VPN-verbindingen aan te bieden. De goedkoopste VPN-verbinding kostte € 22 per maand.

Het internationale onderzoek naar DoubleVPN gebeurde onder leiding van de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Binnen dit onderzoek werkte Team High Tech Crime (THTC) van de Landelijke Eenheid, Dienst Landelijke Recherche, samen met buitenlandse partners in de strijd tegen (inter)nationale zware criminaliteit.

Belangrijke partners van het eerste uur waren Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Later sloten ook Italië, Bulgarije, Zweden en Zwitserland aan. Europol en Eurojust hadden een belangrijke coördinerende rol tijdens het onderzoek.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond