Deel dit artikel
-

Prijs voor slimme zoekmachine

Cees Snoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2012 gewonnen voor de ontwikkeling van een slimme zoekmachine voor digitale video, de MediaMill Semantic Video Search Engine.

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek (groot: 50.000 euro) is ingesteld voor wetenschappers, niet ouder dan veertig jaar, die vernieuwend onderzoek verricht of verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ICT. De prijs is een initiatief van het ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN) en NWO Exacte Wetenschappen in samenwerking met de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).

Snoek zoekt naar manieren om pixels in woorden te vertalen: onbeschreven videobeelden worden geannoteerd op basis van herkende personen, objecten, scènes en hun interactie. Hierin heeft Snoek de afgelopen tien jaar enorme vooruitgang geboekt.

Volgens Snoek gebeurt er (inter-)nationaal enorm veel op het gebied van video retrieval. “Het is van belang om deze kennis met elkaar te delen. Van een deel van het bedrag wil ik daarom vooraanstaande onderzoekers uit bijvoorbeeld de VS uitnodigen voor lezingen over ons vakgebied en de ontwikkelingen in multimedia. Ook met China willen we de kennisuitwisseling versterken en gezamenlijk onderzoek opzetten.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond