Deel dit artikel
-

Privver: de digitale brievenbus van PTT Post

PTT Post komt met een digitale brievenbus. Via Privver.nl kan iedere Nederlander in de toekomst zijn of haar post digitaal in plaats van fysiek ontvangen. De ontvangen berichten zien er hetzelfde uit als de papieren versies, maar zijn 'clickable'. Voor de ontvangers is Privver gratis, en volgens PTT kunnen verzenders dertig tot vijftig procent op hun kosten besparen.

Volgens Arthur van Veen, leider van het project bestaan er grote verschillen tussen Privver en e-mail. Zo blijft alle post in het systeem van PTT en is de dienst volledig opt-in: de gebruiker bepaalt zelf van wie hij of zij de digitale post wil ontvangen. Gebruikers kunnen zelfs ontvangen rekeningen 'met één muisklik' betalen. Van Veen twijfelt niet aan het vertrouwen van consumenten met electronisch betalen: "PTT Post is een bekend merk in Nederland en wordt door de consumenten gezien als betrouwbare partij. De manier waarop mensen met Privver hun rekeningen ontvangen heeft een vast formaat en daarom een officiële status."

Het initiatief van PTT Post is niet uniek. Canada Post (de Canadese PTT) startte eind 1999 al met een dergelijk project. Onder de naam Epost kunnen Canadezen van verschillende bedrijven hun post digitaal ontvangen en beantwoorden. Ook het online ontvangen en betalen van rekeningen is niets nieuws. In Nederlands is sinds de zomer van 2000 Anachron actief. Dit bedrijf ontwikkelt zogenaamde e-billing software. Begin dit jaar sloot het Amsterdamse bedrijf een overeenkomst met Cap Gemini Ernst & Young waardoor Anachron haar software direct bij de klanten van de consultancyfirma.

De dochteronderneming van TNT Post Group wil voorlopig met zesduizend gebruikers de digitale brievenbussen gaan testen. Aan het eind van het jaar moet Privver voor iedereen toegankelijk zijn. Voor de testfase werkt PTT samen met vijf nationaal opererende bedrijven. Klanten van KPN, VGZ, Casema, NUON en SNS Bank kunnen via Privver hun rekeningafschriften, facturen enzovoorts digitaal verwelkomen. Harry Koorstra, Group Managing Director Post van TNT: "Natuurlijk willen we in de toekomst met veel meer bedrijven dan deze vijf gaan werken. Het werkt alleen als honderden bedrijven en tienduizenden consumenten van Privver gebruik gaan maken."

Deel dit bericht

4 Reacties

Johan

Een zeer goed initiatief. Na de ervaring met voice-mail vraag ik me af hoe lang deze service gratis blijft en dat het niet de zoveelste actie is die eerst een aantal gebruikers afhankelijk maakt en ze daarna laat bloeden. Groeten,Johan

Dennis

Het digitaal versturen van dit soort post is uiteraard een goed idee, de grote vraag is of de toegevoegde waarde van de diensten van Privver groot genoeg zijn om bestaansrecht te hebben. Een centraal aanspreekpunt voor het berichtenverkeer is handig, maar is het voor de verzenders efficënt? Indien de energie bedrijven e.d. immers direct digitale bestanden gaan versturen naar klanten, dan is de besparing 100% op de portokosten en geen 30 tot 50%. Natuurlijk is PTT Post een vertrouwde naam, maar ook mijn verzekeringsmaatschappij en mijn energiebedrijf zijn mij niet onbekend. Mijns inziens een logische stap van PTT Post om in het verlengde van de traditionele dienstverlening electronische diensten aan te bieden, maar slechts een tussenstap voor de verzenders indien ze hun eigen kansen optimaal weten te benutten.

radja

de privver.. leuk idee, maar voor niemand nuttig, zeker als de privver door de PTT beheerd wordt. Ik ben namelijk als ontvanger geen klant van PTT, en bij fouten (verkeerde/geen bezorging) heb ik geen poot om op te staan. Bovendien komt het alleen grote bedrijven ten goede. privver is niets anders dan een email adres vol met rekeningen, en onzin als reclame. ik houd het bij mijn gewone adressen. //rdj

Ineke Westbroek

Goh, wat zou het leuk zijn als ik er ook nog in kon komen! Eerst dacht ik dat het aan mij lag. Een hele koektrommel met cookies en temporary files geleegd. Maar nog steeds, na tientallen minuten wachten tot onswegens toe, niet verder komen dan die lijzige, hemeltergende melding: 'deze pagina kan niet weergegeven worden…'Grmbl! Op andere sites kom ik moeiteloos, dus wat is hier loos? Ik wil dolgraag privver, maar een hogere macht schijnt het mij te verbieden. Weet iemand toevallig raad?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond