Deel dit artikel
-

PSX Shop mocht geen detailhandel drijven op industrieterrein

PSX Shop, een online leverancier van artikelen voor gamecomputers, is met de verkoop van goederen vanaf een industriegebied in Putten in de fout gegaan. Dat zegt de Raad van State.

Het Puttense college van B&W heeft in 2010 de webwinkel gelast om de verkoop van goederen en het te koop aanbieden van goederen aan particulieren vanaf een perceel aan de Nijverheidsweg te Putten zowel in de winkel als via het internet te staken en gestaakt te houden.

Verkoop vanuit een eigen pand was in strijd met het bestemmingsplan van de gemeente. Weliswaar bestonden de hoofdactiviteiten op het perceel uit het administreren van in- en verkopen en het ontvangen en verzenden van goederen, doch twee dagen per week bestond de mogelijkheid om goederen te bekijken en af te halen, waarvan door maximaal tien personen per dag gebruik werd gemaakt. Dat is, vindt nu ook de Raad van State, in strijd met het bestemmingsplan.

Directeur Ivo Besselsen van PSX Shop stapte eerst naar de bezwarencommissie van de gemeente, maar die bleek niet overtuigd van zijn argumenten. Besselsen voerde onder meer als argument aan dat diverse andere bedrijven in de omgeving ook verkoop in hun pand hadden, maar dat daartegen niet werd opgetreden.

Vorig jaar wist de SlijtersUnie een belangrijke overwinning te boeken in zijn strijd tegen de wildgroei in webwinkels voor alcoholhoudende drank. Ook die mochten geen zaken doen vanuit panden zonder detailhandelbestemming.

Deel dit bericht

2 Reacties

Paul Haarman

We moeten in Nederland die vestigingswetgeving toch eindelijk eens op de schop nemen. Dat gaat niet meer zo. Zeker als je kijkt naar de ons omringende landen is het noodzakelijk soepel en modern te zijn. Het holt onze concurrentiekracht uit. Zeker online winkels moeten zich echt OVERAL kunnen vestigen. Het is ook hypocriet, want vele online shops worden vanuit de slaapkamer gedreven en dan zou een professionele online shop zich in de winkelstraat moeten vestigen. Tijd dat we in Nederland mee gaan in de vaart der volkeren wat deze achterhaalde vestigingswetgeving betreft.

Jaap van Goor (Vaarwinkel)

Destijds was het zo dat als je max. 10% van je omzet uit detailhandel haalde, dit op een bedrijventerrein of woonwijk werd toegestaan. Dat was op basis van jurisprudentie. Dat is met deze uitspraak kennelijk achterhaald. Op zich zuiver vanuit de optiek van planologie en er staan genoeg winkels in oude winkelstrips leeg. Maar …. zodra deze ondernemer geen open dagen meer houdt of alleen met een evenementen vergunning (uitverkoop, koopjesdagen etc) dan mag hij gewoon zijn webwinkel op een bedrijventerrein runnen.
Voor die 10 bezoekers per dag hoef je die openingstijden volgens mij niet te hebben ….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond