Deel dit artikel
-

Q3-resultaten IconMediaLab: tijd dringt

Dinsdag maakte IconMediaLab/Lost Boys de resultaten van het afgelopen kwartaal bekend. Het gaat iets minder slecht met de Zweeds-Nederlandse webbouwer, maar het komende kwartaal zal wel winstgevendheid moeten worden bereikt.

IconMedialab / Lost Boys heeft het afgelopen kwartaal een operationeel verlies geleden van 9,6 miljoen euro, inclusief afschrijvingen op goodwill en verkoop van onroerend goed. In het derde kwartaal van 2001 was het verlies nog 16 miljoen. Tegelijk was de omzet met 14,7 miljoen euro aanzienlijk lager dan de 25 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. IconMedialab/Lost Boys krimpt. Het personeelsbestand werd het afgelopen jaar bijna gehalveerd. Op 1 januari 2002 werkten nog 1315 mensen bij het Zweeds-Nederlandse bedrijf. Nu zijn het nog maar 716 personeelsleden.

Het vertrek uit de Zweedse thuismarkt alleen al kostte bijna driehonderd arbeidsplaatsen. Kantoren in Noorwegen en Finland werden verkocht. Volgens IconMediaLab-woordvoerder Paulien Rengers was de concurrentie in Scandinavië erg groot, omdat daar te veel partijen op een te kleine markt actief waren. De kantoren die zijn gesloten boden geen uitzicht op winst op korte termijn. In de Zuid-Europese landen zouden de groeikansen beter zijn.

Lost Boys in Amsterdam draait sinds het tweede kwartaal van dit jaar met winst. Dat is in het derde kwartaal doorgezet. Ook de kantoren in Denemarken, Berlijn, Italië en St. Louis in de Verenigde Staten zouden met winst draaien. Paulien Rengers noemt als belangrijkste verlieslijder het kantoor in New York. Ook Brussel en Hamburg leden verlies. Meer dan de helft van het verlies is te wijten aan afschrijvingen op goodwill en de verkoop van het kantoorpand in St. Louis, dat IconMediaLab nu huurt. Plannen om het filiaal in New York te sluiten zijn er volgens Paulien Rengers niet. Voor het vierde kwartaal zou het filiaal nog voldoende opdrachten hebben.

IconMediaLab heeft op 30 september 2002 nog 5,7 miljoen euro in kas. Op 1 januari van dit jaar was dat nog 7,6 miljoen. Het bedrijf heeft een schuld van in totaal 7,5 miljoen. "Het is wel de bedoeling dat er zo snel mogelijk winst is", zegt Paulien Rengers. Ze heeft er "ook wel een positief gevoel bij". De pijplijn is goed gevuld. Het moet volgens Rengers lukken in het vierde kwartaal een positief operationeel resultaat te halen. En als het niet lukt? "Het is niet de gemakkelijkste markt", zegt Rengers. "Maar we hebben het voordeel dat we toch een van de partijen zijn die internationaal nog over is en die het volhouden. We hebben een paar grote klanten die vertrouwen in ons hebben en ons steeds meer opdrachten geven. We hebben nog vijf miljoen cash. We hopen dat we nog wat maandjes vooruit kunnen kijken."

Deel dit bericht

11 Reacties

M. Muron

"We hebben nog vijf miljoen cash. We hopen dat we nog wat maandjes vooruit kunnen kijken." Ach gossie! Vinden jullie dit ook niet wat raar en zielig? Een gratis advies aan Lost Boys: Ontsla gewoon ongeveer 100 laatst binnengekomen net afgestudeerde, "nieuwe", onervaren "systeem mensen" en programmeurs en je bent van het gezeik af. Het is gewoon zo dat LB teveel programmeurs en systeem mensen heeft die heel veel geld kosten. Heb niet over goede programmeurs enz. met hoge salarissen maar heb over die nieuwe amateuristische, bijna onwetende "programmeurs" en zogenaamde systeem(beheer) medewerkers. Jammer jammer… Michael MuronAdviseur

ReD

Klinkt heel diepzinnig en intelligent, maar is op het 2e gezicht een wat oppervlakkige beschouwing. Een beter onderbouwde reactie zou zinvoller zijn. Vraag met overigens af hoe je aan deze 'informatie' komt, klopt voor geen mm met de werkelijkheid namelijk.

Michael Muron

Beste Red, "Vraag met overigens af hoe je aan deze 'informatie' komt, klopt voor geen mm met de werkelijkheid namelijk." zegt u. Ik ben adviseur en voornamelijk actief op dit gebied (nl. internet) en natuurlijk heb ik dan ook mijn bronnen. Ik weet dit zeker en daarom heb ik zo een reactie achtergelaten. Gelooft u mij maar dat ik hier en elders op het net geen reacties plaats zonder dat ik eerst zeker ben van mijn zaak. Bent u dan wel zeker van uw zaak voordat u een en ander ontkent? Goed onderzocht?

Steve

Een beetje adviseur geeft geen gratis advies ! Ben met ReD eens dat de zogenaamde adviseur, geen idee heeft wat er speelt, dat weten ze zelf namelijk niet eens, laat staan het personeel, dat online leest hoe het met het bedrijf gaat :-( Toch vaag dat iedereen het denkt beter te kunnen in die markt, ze zijn er anders nog wel steeds. Het vermoeden rijst sterk dat Muron een nogal gefrustreerde luchtkastelen yup is, met een wrok jegens "bijna onwetende "programmeurs" en zogenaamde systeem(beheer) medewerkers. " Trouwens, Emerce leert ons dat je de ene keer een consultant bent en de andere keer een adviseur. Onwetend en zogenaamd ben je wel, dat moet ik je nageven. Jammer trouwens dat bij dit artikel, niet de beurswaarde na uitkomst van het persbericht toegevoegd is. Bij deze: Last Trade10:51am á 1.14 Change+0.17 (+17.53%) Cls1.00 Open1.08 Volume59,919Day's Range0.96 – 1.14 Bid1.05 Ask1.15 P/E

Michael Muron

Beste Steve, ik was een tijdje geleden consultant bij een bedrijf ja. Maar nu ben ik dat niet meer en ben ik op mezelf en actief als adviseur. Sorry maar dit is zo. Ben zeker niet onwetend en ook absoluut geen yup. Heb niet zomaar bronnen, maar medewerkers van vele bedrijven zijn mijn bronnen. En van enkele serieuze medewerkers in deze bedrijven krijg ik mijn informatie en ook nog eens gratis overigens. Whatever; dit zijn de feiten en het is niet meer 1999 of 2000 (lekkere tijden waren dat he? lekker veel geld met bullshit verkopen :)) en gelukkig ook niet. Ik ben VOOR serieuze bedrijven als LB, maar hun werknemers (vooral informatici) die nog maar net van (vooral) HBO zijn gekomen vind ik niet passen bij LB. En ik hoor/lees dat deze nieuwe werknemers lak hebben aan concurrentiebeding enz., maar dat is dan ook weer een ander onderwerp.

Henk

Even de "burn-rate" bedenken. Reken even mee: 716 werknemers met een gemiddeld salaris van zeg even 2000 Euro, = 1.432.000 Euro per maand. Dan hebben we het nog niet over de andere vaste lasten: huur van het pand aan de A10 (5 verdiepingen?), aflossing op de openstaande schulden, het facilities center en de daar aanwezige servers, connectivity etc. etc. Dan schat ik dat de huidige burn-rate 2,5 miljoen Euro per maand is. Dan hebben ze natuurlijk nog wel wat betalende klanten, zeg dat die nog Euro 750.000 opleveren. Dan blijft toch ruim 1.750.000 p/m aan burn-rate over. En ja dan klopt het wel wat Rengers zegt: het laatste kwartaal is kritiek, want reken maar uit, in dit tempo heb je nog krap 3 maanden over. Ik hoop dat ze de kerst dus halen, want dit speelt natuurlijk al sinds september. Vraag is ook hoe de banken zich opstellen in dit geheel: geven ze Lost Boys wat extra lucht, of is het over en sluiten?

Jannie de Vries

Al eens eerder gevraagd maar nog geen antwoord gehad: Zijn Mol cs nog (echt) betrokken bij LB of is Media Republic een outplacement initiatief?

Koos Koets

LOL, Michael laat nou net blijken dat de ondergang van vrijwel alle IT bedrijven kwam doordat men liever een blik consultants/managers/adviseurs/gurus open trok, dan dat men uitvoerend personeel in dienst nam. Maar goed, je noemt je zelf adviseur, vervolgens kom je met het SUPERIDEE om mensen te ontslaan zodat men kosten bespaart, JOH jij zal vast veel klanten hebben met je doortastende aanpak.

Steve

Henk, Kersttijd is dat niet die periode dat die kerel langskomt op zn slee die oude man in zn rood met witte pak;-) Zoals hun eigen website eigenlijk al zegt: "Als je denkt dat je kunt vliegen, dan kun je ook vliegen". Als we dan toch in sprookjes gaan geloven, neem ik aan dat rond kersttijd er een wonder gaat gebeuren. Sluit me volledig aan bij 'Koos koets' erg strakke reactie.. Je ziet het trouwens bij meer marktsegmenten dat men zo makkelijk denkt over zijn personeel, maar werkzaam in die branche moet/kun je dat ook wel inschatten.

Jan Hertog

Geachte heer Muron (of is dat niet uw echte naam?), Hoe komt u er bij om informatie van de bedrijven die uw broodheer zijn zo te grabbel te gooien. Ik hoop echt dat u zo dom bent geweest uw eigen naam te gebruiken, dan weet u vanaf nu zeker dat een ieder die uw reacties heeft gelezen nooit meer gebruik zullen maken van uw diensten. Echt te kortzichtig voor woorden dit. Hulde aan meneer Koets, super idee van meneer Muron. Trap er gewoon weer een stuk of 100 uit. Is dat de oplossing?

Michael Muron

Beste Hertog Jan :)ja, dit is gewoon mijn bloedeigen naam…En nee, LB is nooit mijn broodheer geweest, misschien wil ik dit ook niet eens, heb genoeg klanten…Jazeker superidee van mij. Na al deze jaren weet ik wat voor rare praktijken "nieuwkomers" en personeel die minder dan 3 jaar in IT-bedrijven werkzaam zijn er op na houden. Ik ga daar verder niet op in. Mijn bronnen zijn insiders. Punt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond