Deel dit artikel
-

Quask biedt onderzoek met emoticons in plaats van woorden

Electronische dataverzamelaar Quask heeft een systeem voor online onderzoek gelanceerd dat gebruik maakt van emoticons naast geschreven taal. Het bedrijf claimt dat de respons hierdoor met vijftig procent toeneemt vergeleken met conventionele vragenformulieren, en bovendien meer accurate informatie oplevert.

Emoticons zijn van oorsprong uit leestekens samengestelde symbolen die bedoeld zijn om bepaalde emoties in online communicatie duidelijk te maken. De bekendste emoticon is wel de zogenaamde smiley, weergegeven als :-). Een smiley achter een opmerking zetten maakt duidelijk dat de schrijver de opmerking grappig bedoeld heeft. In de afgelopen jaren is het arsenaal aan mogelijke emoticons uitgebreid met symbolen die allerlei uitdrukkingen en aanduidingen kunnen vervangen, bijvoorbeeld :-q (een roker) en 😎 (draagt een bril).

Formcaster, zoals Quask het nieuwe onderzoekssysteem heeft genoemd, maakt gebruik van emoticons en aanverwante symbolen die door de gebruiker naar eigen inzicht veranderd kunnen worden. Bij de vraag 'hoe zijn de vooruitzichten?' is bijvoorbeeld een wolkje met een gedeeltelijk zichtbaar zonnetje te zien, wat in dit geval de neutrale uitgangspositie is. De gebruiker kan ervoor kiezen om de zon volledig zichtbaar te maken en de wolk te laten verdwijnen (wat betekent dat de vooruitzichten prima zijn), maar ook is het mogelijk de zon te laten verdwijnen en bliksemschichten en regen uit de wolk te laten komen. Tussen deze twee uitersten zijn allerlei varianten mogelijk, die een antwoord in woorden op de gestelde vraag kunnen vervangen.

Volgens Quask kan deze methode het invullen van formulieren sneller, eenvoudiger en veel leuker maken. De benodigde software voor het maken van dergelijke vragenformulieren kan gratis van de Quask-site gedownload worden, waarna het bedrijf, dat een patent-aanvraag op het systeem heeft lopen, zorgt voor hosting van het online onderzoek en de gegevens verzamelt en analyseert op een 'pay-per-use' basis.
Quask CEO Freddy May zegt dat Formcaster het verzamelen en analyseren van onderzoeksgegevens eenvoudiger maakt. "En doordat het invullen van formulieren op deze manier makkelijk en plezierig wordt, zorgt het voor een aanzienlijke verhoging van de respons-ratio en de nauwkeurigheid van de data."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond