Deel dit artikel
-

QXL dringt verlies terug, analisten zien concurrentie van eBay

QXL Ricardo heeft in de laatste drie maanden van vorig jaar het verlies met twintig miljoen pond teruggebracht. De veilingsite leed een verlies van 41,3 miljoen pond. Analisten verwachten een strijd om de Europese markt tussen QXL en het Amerikaanse eBay, waarbij de kapitaalkrachtiger Amerikanen dan de betere papieren hebben, denken die analisten.

Deze week maakte de Wall Street Journal melding van gesprekken tussen eBay en het Franse iBazar. De Amerikanen zouden hun zinnen hebben gezet op het Franse bedrijf, om zich via een overname te verzekeren van een sterke postie op de Europese markt. Beide partijen wilden dergelijke plannen niet bevestigen.

Het zorgde wel voor bedenkingen onder analisten over de positie van QXL Ricardo. Mochten de Amerikanen hun plannen doorzetten, dan zijn de kansen voor QXL om zich staande te houden op de Europese markt klein, aldus analisten in The Guardian. Zij voorzien in dat geval een overname van QXL door eBay.

Ook denken analisten dat investeerders in QXL een overnamebod hadden verwacht van eBay, maar dat ze teleurgesteld zullen zijn nu eBay in gesprek lijkt te zijn met iBazar. Robin Hutchings van WestLB Panmure, zegt tegen The Independent: "Ebay heeft de Franse en Duitse markt (als ze iBazar overnemen, red.). Ze hoeven dan alleen de Engelse markt nog te veroveren. Als ze al een voet aan de grond hebben, hebben ze daarvoor QXL niet meer nodig."

Zover is het nog niet. QXL maakte gisteren de resultaten bekend voor het kwartaal dat eindigt op 31 december. In vergelijking met de periode eindigend op 31 september was er minder verlies. Het operationeel verlies liep terug van 67,6 miljoen pond naar 41,6 miljoen pond. Het verlies per aandeel bedraagt nu 8,3 pence, was 16,3 pence.

De omzet daalde ten opzichte van de periode eindigend op 31 september met 32 procent naar een bedrag van 4 miljoen pond. De terugval komt voor een belangrijk deel door het gebruik van 'agency-based transactions', waarbij de omzet nu alleen bestaat uit de commissies die het bedrijf heeft gekregen op de transacties die via de site zijn afgesloten. Voorheen werden er ook andere kosten bij opgeteld. De totale waarde van het aanbod op de veilingsite steeg met 24 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De waarde bedraagt nu 24,9 miljoen pond. Het aantal geregistreerde gebruikers steeg ook, van 1,4 naar 2,5 miljoen mensen. Een deel daarvan komt wel door de overname vorig jaar van veilingsite Ricardo.

Deel dit bericht

6 Reacties

Sven Heijnen

Het wordt toch tijd dat internet bedrijven gezonde bedrijven gaan worden. Welk bedrijf kan overleven als er op een omzet van 4mln pond er een verlies is van meer dan 40 mln pond. Terwijl de goederen die geveild zijn een waarde hebben van nog geen 30 mln pond. Dus iedere fiets van 100 gulden die wordt geveild, daarvoor moeten zij 200 gulden bij leggen… is toch ongelooflijk.

M

De online veilinghuizen gaan verdienen per transactie. Op dit moment zijn alle veilingsites nog gratis echter zal hier snel verandering in komen. Ebay is al jaren betaald en vraagt een enkel procentje van de transactie. Maar door het volume verdienen ze goed. Ebay is ook een van de meest succelvolste internet bedrijven in Amerika en laat al jaren een winst zien.

Marcel van Bennekom

ABNAmro heeft recentelijk in een studie naar Europese internet bedrijven QXL (voor de overname van RICARDO) als een van de grootste kanshebbers genoemd.Is dit door de move van eBay nu ook weer een zeepbel geworden?

AB

Op dit moment staat ricardo.nl in Nederland voor kwaliteit. Hoewel het volume wat minder groot is, laten ze zien dat ze de meest serieuze veilingsite in Nederland zijn. Ibazar komt daar niet bij in de buurt. Ebay zal nog een hoop werk te doen hebben om de slechte naam van Ibazar in serieus veilingland te doen verdwijnen.

bosch

serieus veilingland? wat wordt hiermee bedoeld? Of a) de consument die het geheel van samenkomen van vraag-en-aanbod viainternet serieus benadert (kan dit?)of b) de 'concurrenten' uit veilingland. Case a: nonsenseCase b: so what?of, zoals vaak voorkomt,c) ondergetekende begrijpt het weer eens niet. groeten,  

Hans van Baren

QXL.RICARDO is in het bezit van de unieke techniek en kennis om veilingen -Live- via televisie te presenteren. Zie http://WWW.QXL.tv of http://www.ibidlive.tv. Dit stelt QXL in staat convergence media aan te bieden. Draait al in de US, Japan, UK en Duitsland. Bovendien kan iedere bieder -global- live meebieden via internet. Delay time minder dan 0,05 seconden. Een spanningselement en dus entertaining. ABN Amro was niet geinteresseerd evenals SBS6. Blijkbaar zijn wij in Nederland niet in staat de 2 jaar achterstand (in techniek en mentaliteit) op Amerika en omringende landen in te halen. De koers van het aandeel is echter in de kelder beland. Niet vanwege de bedrijfsresultaten, strategie, of kwaliteit. QXL wordt onevenredig getroffen door de bench market value.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond