Deel dit artikel
-

Rechtspraak houdt stug vast aan gokverbod

Unibet moet nu echt absoluut stoppen met het werven van klanten in Nederland. Europese druk of niet, rechters in Nederland menen dat het mogelijk blijft om buitenlanders te weren van de Nederlandse webgokmarkt.

Dit heeft de voorzieningenrechter in Utrecht bepaald, nadat een half jaar terug een soortgelijk vonnis was geveld. Opnieuw won De Lotto en houdt haar betrekkelijk monopolie voor het gokken op wedstrijden in stand.

Lotto kreeg in oktober bij verstek al gelijk van de rechter. Die legde hoge dwangsommen op. Unibet kwam tegen dat vonnis in het geweer. Dat is mogelijk daar het vonnis bij verstek werd uitgesproken. De voorzieningenrechter geeft De Lotto opnieuw gelijk.

Zojuist was Unibet Nederland nog open, maar het bedrijf kon niet aangeven of ze de poorten gaat sluiten. "wat is uw klantnummer", luidde de vraag toen we belden om nadere informatie.

Dat kan nog een dure grap worden voor de Britten die via Antigua en Malta hun bedrijf exploiteren. Immers, De Lotto verbeurt een dwangsom van niet minder dan 100.000 euro voor elke dag Unibet in gebreke blijft met het ontzeggen toegang voor Nederlanders, tot een maximum van 3 miljoen euro of 30 dagen.

Unibet hoopte dat de deur van de Nederlandse markt meer op wat grotere kier zou staan na de recente uitspraak van de Europese Commissie dat Nederland aanbieders van sportweddenschappen moet toelaten op de gokmarkt. Het gokbedrijf had de zaak aangespannen.

De Lotto voerde tevergeefs aan dat Unibet Group niet ontvankelijk is. Dat is niet waar, vindt de rechter. En Unibet op haar beurt meent dat een Nederlandse rechter de Europese geboden niet opzij kan schuiven. Ook dat laatste veegde de rechter van tafel.

Immers, volgens de Nederlandse wet begaat Unibet een onrechtmatige daad en brengt daarmee een Nederlandse partij, in dit geval De Lotto, schade toe. Die zal mag dus hier worden uitgevochten.

Ook is er een spoedeisend belang, ook al ontkent Unibet dit. Volgens Unibet was het vonnis van oktober 2007 nog altijd niet door de rechtbank Utrecht betekend bij beide partijen. Dat is een slordigheid, vindt de voorzieningenrechter, en geen doorslaggevend argument.

Ook voerde Unibet aan dat De Lotto geen vergunning heeft voor het aanbieden van kansspelen via internet, dus ook geen schade kan leiden op deze markt. Ook dit is vanmorgen afgewezen, want er is sprake van onrechtmatige concurrentie voor de offline spelen van De Lotto.

Ook het verweer van Unibet de websites Unibetgroupplc.com en Unibet.com niets illegaals plegen gaat volgens de voorzieningenrechter niet op want beide websites bieden links aan om op NL.unibet.net te komen.

De Lotto voerde met succes aan dat Unibet niet heeft gepoogd om een vergunning te krijgen onder de Nederlandse Wet op de Kansspelen (WoK). Maar Global Entertainment, een bedrijf van Unibet, zei tijdens de zitting recentelijk dat ze nu wel weer een vergunning heeft aangevraagd.

De voorzieningenrechter stelt als uitgangspunt voorop dat het de Nederlandse overheid vrij staat om te kiezen voor een restrictief kansspelbeleid. Dat dit beleid in de praktijk niet werkt en louter de staatsmonopolies in stand houdt,  kon Unibet volgens de rechter in het kader van dit kort geding onvoldoende hard maken.

Dus won de Lotto wederom.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond