Deel dit artikel
-

Regeerakkoord uiterst beknopt over ICT-beleid

Het regeerakkoord van CDA, LPF en VVD, waarmee de kamerfracties van die partijen woendag instemden, is uiterst beknopt over ICT-beleid. Zoals al eerder verwacht wordt de invoering van een kilometerheffing verder uitgesteld en komt er geen aparte minister of staatssecretaris voor ICT. Wel wordt dat beleid volledig ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken.

Het regeerakkoord (door de betrokken zelf 'strategisch akkoord' genoemd), dat de naam 'Werken aan vertrouwen, een kwestie van aanpakken' draagt, bevat alleen in twee van de dertien paragrafen passages over ICT-beleid. Concrete financiële toezeggingen worden niet gedaan.

Zo stelt de paragraaf Mobiliteit dat het autoverkeer kan worden teruggedrongen door 'ICT-toepassingen in werk- en vervoerssituaties'. Enige toelichting of uitwerking van dit standpunt ontbreekt. In dezelfde paragraaf wordt korte metten gemaakt met de kilometerheffing. Het ambitieuze plan van ICT-coryfeeën als Roel Pieper en Vincent Everts, door henzelf Mobimiles genoemd, heeft volgens het aankomende centrum-rechtse kabinet "pas een functie als de bereikbaarheid over de weg en met het openbaar vervoer aanzienlijk verbeterd is". Eerder voorspelde Everts dat "het beprijzen van de weg toch wel zal gebeuren", zij het niet in deze kabinetsperiode.

Ook de plannen voor een ICT-minister of staatssecretaris haalden het niet. Eerder al kondigde de nieuwe ICT-woordvoerder van het CDA, Jos Hessels, aan dit niet te zien zitten. Het regeerakkoord houdt het nu op het integreren van allerlei ICT-gerelateerde departementsonderdelen in het ministerie van Economische Zaken.

Dat geldt voor het beleid ten aanzien van de kabelsector (nu nog Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en delen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat die zich bezighouden met telecommunicatie en post. Desondanks stelt het akkoord "dat een geïntegreerde beleidsaanpak" op het gebied van ICT nodig is, gezien de "grote invloed van ICT" op de samenleving en "het belang voor de economische ontwikkeling". Ook schrijven de toekomstige regeringspartijen over het belang van "samenhang en efficiëncyverbetering van het beleid gericht op de gehele ICT-sector".

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond