Deel dit artikel
-

Reisbureau Expedia toont onverwachte winst

Het online reisbureau Expedia.com verwacht over het afgelopen kwartaal voor het eerst een winst te kunnen noteren. Het bedrijf zegt op een winst van vier miljoen dollar uit te komen, en dat is veel meer dan verwacht werd. Analisten hadden nog geen winst voor het bedrijf verwacht. De performance van dergelijke reisbureaus is interessant nu zij steeds meer bedreigd worden door online verkopen van luchtvaartmaatschappijen.

Expedia zegt negen cent per aandeel te zullen verdienen in het kwartaal dat op 28 maart afliep. Dat meldt de Wall Street Journal. Analisten van First Call/Thomson Financial rekenden nog op een verlies van dertien dollarcent per aandeel. Dit was mede gebaseerd op een eerdere mededeling van Expedia dat het reisbureau niet eerder dan juni 2002 winst zou maken.

Een jaar eerder maakte Expedia nog een kwartaalverlies van 21,4 miljoen dollar. Nu werd er een omzet van 110 miljoen dollar gedraaid, een stijging van 88 procent vergeleken met datzelfde kwartaal in 2000. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2000 werd er 38 procent meer omgezet. De winst is overigens nog slechts een papieren winst: na aftrek van kosten en belastingen komt het bedrijf uit op een verlies van achttien miljoen dollar, tegenover 66,5 miljoen dollar een jaar eerder.

De omzetstijging komt met name uit de ingebruikname van nieuwe software, het zogenoemde Expert Searching and Pricing technology platform, ofwel ESP. Hiermee is cross-selling eenvoudiger, zegt Expedia.

Expedia is nog altijd voor zeventig procent eigendom van Microsoft. Het bedrijf startte in oktober 1996 en ging in november 1999 naar de beurs.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond