Deel dit artikel
-

Reorganisatie Endemol Nederland

Endemol Nederland gaat opnieuw reorganiseren. Als gevolg daarvan verliezen 47 mensen met een vast dienstverband hun baan. Daarnaast moeten er kosten worden bespaard. Het weblog Venturo wist dat als eerste te melden. Later volgde een persbericht van Endemol.

Een van de redenen voor de ontslagen is dat Endemol Nederland minder inkomsten verwacht uit belspelletjes (call tv). Volgens woordvoerder Jeroen van Waardenberg van Endemol Nederland treedt in de loop van volgend jaar in werking die dergelijke spellen gaat reguleren. “Die code op de kansspelen zal er onder meer voor zorgen dat er een vast beltarief zal komen. Op basis daarvan gaan we er vanuit dat er minder omzet zal komen uit die hoek.”

Bij Endemol Nederland werken 1026 mensen (fulltimers, freelancers en parttimers). 405 mensen zijn in vaste dienst. De reorganisatie zal, na advies van de ondernemingsraad, in het begin van het nieuwe jaar worden uitgevoerd. De herstructurering bij Endemol Nederland is ingegeven door het ongunstige klimaat in de mediabranche in het bijzonder en het economische klimaat in het algemeen.

Tot de aspecten die de omzetontwikkeling van Endemol Nederland negatief beïnvloeden, behoren ondermeer het bestelgedrag en gewijzigde strategische doelstellingen van opdrachtgevers; de hevige seizoensschommelingen in werkaanbod en de versplintering van adverteerdersbestedingen.

Mede als gevolg daarvan is de directie van Endemol Nederland tot de conclusie gekomen dat de onderneming nog nadrukkelijker moet worden ingericht als projectorganisatie om de marktomstandigheden op de korte en de lange termijn het hoofd te bieden en een gezond bedrijf te blijven. Om de beoogde formatiereductie te realiseren zal voor de betrokken 47 medewerkers collectief ontslag worden aangevraagd. Endemol Nederland zal de vakbonden uitnodigen voor overleg over het sociaal plan dat aan deze medewerkers zal worden aangeboden.

Endemol Nederland denkt met de voorgenomen maatregelen haar positie als toonaangevende marktleider kan en zal behouden. Behalve een aantal onzekerheden biedt de toekomst in toenemende mate ook veel kansen, die het bedrijf vanuit een krachtige concurrentiepositie wil benutten.

Algemeen directeur Paul Römer zegt de reorganisatie als een moeilijke maar noodzakelijke maatregel te zien: “Vooral omdat de reorganisatie ten koste gaat van collega’s valt deze beslissing mij zwaar. Niettemin heb ik moeten vaststellen dat de reorganisatie onafwendbaar is om ons bedrijf te kunnen laten overleven in een markt die onophoudelijk aan verandering onderhevig is. Ook ons bedrijf is niet immuun voor de invloeden van buitenaf. De toekomst vereist een hoge mate van flexibiliteit en wendbaarheid en dat bereiken we alleen door deze maatregelen te nemen. Zo zullen wij in staat zijn om onze opdrachtgevers te blijven bedienen met succesvolle en creatieve content.”

“De netto bestedingen van de adverteerders stagneren. Al enkele jaren kampen de zenders, onze opdrachtgevers, met een stagnerende groei van de netto reclame-inkomsten. Dit wordt ondermeer veroorzaakt door het toegenomen aantal zenders en de komst van nieuwe kanalen, waardoor de beschikbare budgetten over meer partijen moeten worden verdeeld. Als gevolg hiervan is er een ware prijzenslag ontstaan, waarbij op commercials soms tot 60 procent korting wordt geboden, wat weer leidt tot sterk dalende inkomsten bij de zenders. Dat werkt uiteindelijk rechtstreeks door in de beschikbare budgetten die de zenders aan programmering toekennen. En dat geldt niet alleeen voor onze commerciële opdrachtgevers, maar ook voor die van de Publieken. Daarnaast zorgt de stagnerende economie en de prijzenslag in de supermarkten er ook nog eens voor dat de grote bedrijven in Nederland veel minder geld in televisie stoppen. En geld dat niet besteed wordt aan spotjes komt niet bij de zender binnen en leidt uiteindelijk dus ook niet tot omzet bij de producenten,” zo steldeRömer tegenover de medewerkers volgens het weblog Venturo die beslag heeft weten te leggen op de hele speech van de baas van Endemol Nederland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond