Deel dit artikel
-

Rockgroep Radiohead start online tv-kanaal

De Britse rockgroep Radiohead is ter promotie van haar maandag verschenen album Hail To The Thief een eigen internet-tv-kanaal begonnen. Hier worden muziekvideo's, fragmenten van liveconcerten en sfeeropnamen uit de studio's getoond.

De programma's, die in carrouselvorm worden aangeboden, hebben raadselachtige titels als 'The Most Gigantic Lying Mouth Of All – Episode 1'. Gebruikers die niet op tijd inloggen, zien een testbeeld met gezapige jaren zeventig muziek.

Radiohead is niet de eerste muziekact met een eigen internetstation. In ons land startte Junkie XL (alias Tom Holkenborg) een (56 kbps livestream) radiostation met remixes. Op de site kan tevens voor 4,99 dollar het nieuwste album worden gedownload.

Artiesten nemen de promotie van hun muziek steeds vaker zelf ter hand nu platenmaatschappijen in hoog tempo moeten bezuinigen. Dinsdag maakte Vivendi Universal zijn zoveelste reorganisatie bekend. De labels MCA en Geffen zullen worden samengevoegd en een onbekend aantal arbeidsplaatsen zal verdwijnen. Ook Sony Music gaat dit jaar zo'n duizend werknemers ontslaan.

De platenindustrie wordt al ruim twee jaar lang geconfronteerd met dalende verkopen. Album cd-verkopen zijn dit jaar wereldwijd met 8,3 procent gedaald. De industrie noemt digitale piraterij als belangrijkste oorzaak.

Een lichtpuntje is de belangstelling voor betaalde online muziekdiensten zoals het door Apple gelanceerde iTunes. Volgens de LA Times spelen nu ook AOL Time Warner, Yahoo, MTV Networks en Amazon.com met de gedachte om eigen muziekwinkels op te zetten. Overigens lijkt de belangstelling voor iTunes alweer af te nemen. Het aantal songs dat Apple wekelijks verkoopt is na de succesvolle start eind april met de helft gedaald tot 500.000. Dat is nog altijd een respectabel aantal, zeker zolang alleen Apple-gebruikers toegang hebben tot de site, maar de industrie zelf had gehoopt op een stabiele omzet van 1 tot 2 miljoen songs per week.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond