Deel dit artikel
-

Satelliet gelanceerd voor nog scherpere Google Maps

Google krijgt vanaf dit najaar exclusief satellietbeelden voor Google Maps met de hoogst beschikbare resolutie die nu mogelijk is. Het bedrijf gaat beelden publiceren met een resolutie tot 50 centimeter nauwkeurig.

Gisteren werd met succes de GeoEye-1-satelliet in een baan om de aarde gebracht. De ogen in het ruimtevaartuig sturen beelden tot 41 centimeter nauwkeurig in zwart-wit terug naar aarde. Commerciële bedrijven mogen van de Amerikaanse overheid niet scherper dan 50 centimeter meekijken.

Webuitgave Wired.com weet dat de beelden zó scherp zijn dat ze met behulp van de speciale software aan de hand van een schaduw iemands identiteit kan worden vastgesteld.

Google is de exclusieve afnemer van beelden voor Mapping-diensten, digitale landkaarten. De satelliet fotografeert in de hoogste resolutie op een dag een terrein met de oppervlakte van de Amerikaanse staat New Mexico, of zeven keer Nederland.

GeoEye-1 heeft 502 miljoen dollar aan investeringen gekost, overwegend betaald door de VS-overheid, en is in 4 jaar gebouwd.

De oprichters van het zoekbedrijf, Larry Page en Sergey Brin, waren aanwezig bij de lancering. Zij lieten het logo van hun onderneming op de buitenkant van de draagraket plakken (high-res foto).

Google investeert jaarlijks enkele miljarden dollars in de uitbreiding van zijn infrastructuur en diensten. Besturingssysteem Android en browser Chrome zijn daar voorbeelden van, maar ook investeringen in zaken als drijvende datacentra en de aanleg van al een tweede onderzeese datakabel tussen Azië en Amerika.

 

Deel dit bericht

5 Reacties

henk

Dat google gaat nog groot worden, let op mijn woorden

H

In het artikel staat dat de satelliet in een geostationaire baan om de aarde wordt gebracht. Geostationair betekent dat de satelliet dus stilstaat t.o.v. de aarde, en dus permanent boven hetzelfde gebied bklijft hangen. Dat is toch niet handig voor een satelliet die een groot gebied moet kunnen fotograferen? Of gaat deze satelliet maar een klein stukje bestrijken van de aarde?

MLe

Juist stationair omdat er met een grote nauwkeurigheid veel foto's gemaakt worden boven een bepaald gebied. Je moet "meevliegen" boven dat gebied. Zodra alle foto's gemaakt zijn, kan de satatelliet naar een ander gebied boven aarde gebracht worden (nog steeds stationair!).

Erwin Boogert - Emerce

H en MLe,  Dank voor jullie alerte reacties. De term 'geostationair' was niet juist en is aangepast. Jullie hebben in zekere zin beiden gelijk. De satelliet draait 15 banen om de aarde per dag en verplaatst zich synchroon met de zon: "GeoEye-1 will make 15 orbits per day flying at an altitude of 681 kilometers or 423 miles with an orbital velocity of about 7.5 km/sec or 16,800 mi/hr. Its sun-synchronous orbit allows it to pass over a given area at about 10:30 a.m. local time every day. Given its altitude and sun-synchronous orbit, field of view and superior resolution GeoEye-1 can ?revisit? any point on the globe every three days or sooner, depending upon the required look angle."

Hans Benschop

Ter correctie: Wired geeft niet aan dat de beelden zo scherp zijn dat de schaduwen te herkennen zijn. In het gelinkte onderzoek wordt beweerd dat mensen herkend kunnen worden aan de manier van hun lopen. Dit is aangetoond vanaf een gebouw met 5 verdiepingen (6 zoals engelsen het tellen). Ongeveer 20 meter hoogte dus.  Er wordt kort gerefereerd aan de GeoEye. Maar het wordt niet gezegd dat het daarmee mogelijk is. Bij bijvoorbeeld een schaduw van 3 meter kan/ mag Google maar 6 pixels weergeven. Bovendien heb je bewegend beeld nodig voor de techniek. Voorlopig kun je dus nog anoniem door het leven gaan voor GeoEye.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond