Deel dit artikel
-

SBS met MyVideo op tv, gaming en beeld-teletekst

Onder ProSiebenSat1 transformeert SBS snel van tv- tot videobedrijf. Na Programmagemist.nl kwam er een gaming-portaal en zijn er plannen voor ‘digitekst en Myvideo op tv. Crossmedia groeit heel snel, ondersteund door krachtige CRM met 1,5 miljoen kijkersprofielen.

"Als tv de motor is, dan is video is de brandstof", zei Jeroen Verbeek, Directeur Interactieve Media, SBS Broadcasting treffend tijdens het Immovator Zomercafé op het Mediapark in Hilversum dinsdagmiddag. Hij gaf ermee aan dat SBS een videobedrijf in wording is, met brandstof voor steeds meer motoren.

De 40 miljoen online video streams in het eerste halfjaar dat SBS ‘serieus’ ermee bezig is, vormen een bescheiden maar hoopvol begin volgens Verbeek. "We willen een redelijk grote speler worden in Nederland, net als we in Duitsland de nummer twee zijn." De potentie met de eigen merken en platforms is nog zo groot volgens hem dat acquisities niet voorop staan.  

De jongste eigen loot aan de stam is Programmagemist.nl dat Verbeek tijdens voor de bühne vergat te noemen. We publiceerden er recent over. Op de eigen site van SBS ziet dit onderdeel er heel anders uit.

"Programmagemist.nl is een mooie domeinnaam die je makkelijk kunt verspreiden via verschillende media. We gebruiken het nu als een soort startpagina voor gemiste programma’s, met ook verwijzingen naar de publieke – en RTL-zenders." Ten behoeve van de verbreiding en interactie heeft Programmagemist profielen op Hyves, Facebook, Twitter, YouTube en Myvideo.nl.

Myvideo op televisie

Dit Myvideo is een door SBS begin dit jaar gelanceerde dienst, de Nederlandse variant van Myvideo dat ProSiebenSat1 kocht. "We zeggen wel eens gekscherend dat we een im- en exportbedrijf zijn. Formats en platforms halen we uit andere landen en wat wij bedenken nemen andere landen weer over."

Een crossmedia voorbeeld is volgens Verbeek Dancing Queen: "Duizenden mensen denken dat ze ergens goed in zijn. Eén van de finalisten kosten we via inzendingen uit Myvideo. Spijtig viel die kandidaat al in de eerste ronde uit."

SBS gaat een proef doen met ‘Myvideo on tv’ via digitale televisie en technologie van Avinity in Hilversum. De proef gaat draaien met UPC en KPN. "Internet op je tv kan eenvoudig, maar het gaat erom dat je zaken aanbiedt die in een behoefte voorzien. Bijvoorbeeld een reis samen uitzoeken, maar veel content van internet is niet geschikt voor het tv-scherm."

Een groot succes is de crossmedia operatie voor talentprogramma Popstars dat vrijdag begon en 1,3 miljoen kijkers trok. Dit kent een aantal online toevoegingen zoals kijkjes achter de schermen op de site en beelden van audities via Myvideo.nl/popstars.

Gaming en Digitext

Ook begon SBS met een gaming portal Sevengames.nl, waarop steeds meer aan tv-gerelateerde spelletjes komen, zoals volgens Verbeek bijvoorbeeld een Desperate Housewives game. "We hebben na één week al tienduizend geregistreerde gebruikers. We gaan dat nu wat meer aanjagen."

Uit België komt ‘Digitekst dat onder meer bij zusje VT4 in gebruik is: teletekst met beeld en mogelijkheden om keuzes te maken met de afstandsbediening en om met de pijltjes van de afstandsbediening door te navigeren. Volgens Verbeek bij de Zuiderburen ‘een groot succes’. SBS denkt behalve aan commerciële aanbiedingen aan aanbod van games en gemiste programma’s. "Het is een soort web 1.0 op tv."

CRM en e-commerce

SBS werkt met sponsors die online toevoegingen kunnen aanbieden zoals spelletjes: "Via die verwijzingen krijgen we weer een massa gegevens van kijkers binnen en met het klikken op de aanbiedingen krijgen we steeds verfijnder gegevens over de voorkeuren waar dan onze partners [sponsors] weer blij mee zijn."

SBS heeft in korte tijd met haar project voor CRM, klantrelatiebeheer vanuit een databank, al 1,5 miljoen kijkersprofielen verzameld. Met digitale televisie vindt nog veel meer verrijking plaats van de database met data van het tv-kijken.

"Vanuit CRM kun je zeer gerichte mailings doen en die steeds beter targeten. We zijn nog vooral bezig geweest met de achterkant. Ook een nieuw cms geïntroduceerd, alles future proof gemaakt. We kunnen kijkers veel meer naar interesse benaderen."

Een voorbeeld is het doortrekken van Julia’s Tango van Net5 naar e-commerce met een kledinglijn Julia’s Tango Limited Collection in samenwerking met modebedrijf Steps. "De conversie van tv naar de site is 10 procent, wat ontzettend hoog is. Met behulp van de profielen deden we mailings met een percentage geopend van 75 procent. Dat is ook waanzinnig. Het eerste weekend was een aantal jurkjes al uitverkocht."

Ook teletekst is een rijke bron van inkomsten. Van onderdelen geeft SBS geen cijfers. In het algemeen komt 17 procent van de omzet van moeder ProSiebenSat1 uit andere platforms dan televisie.

Openbaar actief worden met zelf vervaardigde profielen van kijker is ook een optie op het verlanglijstje van SBS. De omroep wil er ondermeer communicatie rond programma’s mee op gang brengen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Jan vd Tempel

nice

Harm

De echte opvolger van Youtube wordt http://www.justin.tv

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond